Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Escharen

Overig

Burgem.de Bourbonplein 2
5364PT Escharen (gemeente Grave)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding Ten noorden van de toren van de H.Lambertuskerk te Escharen staat een kunststenen HEILIG HARTBEELD, dat dateert uit omstreeks 1930. Beschrijving Het cementstenen Heilig Hartbeeld staat op een vierkante bakstenen sokkel die deel uitmaakt van de lage muur onder ezelsrug om het plantsoen ten noorden van de kerk. Waardering Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke H. Hartdevotie, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H. Hartbeeld. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514130
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
20100724-073 Escharen - Christusbeeld.jpg
Jaar ca. 1930
Locatie Burg de Bourbonplein, Escharen
Monumentnummer 514130
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Escharen.

Beschrijving

De stenen Christusfiguur staat met zijn linkerhand afhangend langs zijn lichaam. Zijn rechterhand rust op het hart op zijn borst. Het Heilig Hartbeeld, op een bakstenen sokkel, staat ten noorden van de toren van de H. Lambertuskerk.

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, onder meer "als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke H. Hartdevotie, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H. Hartbeeld."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Escharen

H.Lambertus

Burgem.de Bourbonplein 2
Escharen (Gemeente Grave)
Inleiding De R.K. KERK, gewijd aan de H.Lambertus, is in haar oorspronkelijke opzet een georiënteerde eenbeukige, neo-gotische kerk met ge..

Raadhuis; tegenwoordig woonhuis

St. Machutusweg 7
Escharen (Gemeente Grave)
Sint Machutusweg 7-9 Grave Inleiding Het voormalige RAADHUIS van Escharen dateert uit 1876 en is een sober blokvormig gebouw met tegen de ..

Generaal De Bonskazerne: Gebouw C. Wachtcommandant en Medische dienst

Generaal de Bonsweg 1
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Gebouw C was oorspronkelijk in gebruik bij de WACHTCOMMANDANT en de MEDISCHE DIENST. Het dateert uit 1939, vertoont Expressionist..

Generaal De Bonskazerne: Gebouw A. Kantinecomplex

Generaal de Bonsweg 1
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding In de noordoostelijke hoek van het terrein staat gebouw A, het voormalige KANTINEGEBOUW, tegenwoordig in gebruik als manschappenk..

Generaal De Bonskazerne: Magazijnen en stalling

Generaal de Bonsweg 1
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Direct ten zuiden van gebouw C (1) staat een tweetal vrijstaande gebouwtjes T1 en T2 uit 1939, die oorspronkelijk de functie van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Escharen

Foto's (1)