Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gietijzeren provinciegrensmarkering in Appelscha

Overig

Vaart Zz 151
8426AM Appelscha (gemeente Ooststellingwerf)
Friesland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Gietijzeren provinciegrensmarkering

Inleiding De GRENSMARKERING nabij het van rijkswege beschermde complex Damsluis, op de hoek van de Vaart ZZ en de Kolonievaart is karakteristiek voor de Fries-Drentse grens. De provinciegrenzen op de woeste gronden in het zuidoosten werden tussen 1850 en 1940 verschillende malen opnieuw gemarkeerd of gewijzigd, onder meer als gevolg van verveningsactiviteiten. In 1895 kwamen er op de ruim 46 km. lange grensscheiding met de provincie Drenthe, waarover al in de achttiende eeuw conflicten waren gerezen, 149 nieuwe gietijzeren grensmarkeringen te staan. De materiaalkeuze werd ingegeven door de omstandigheid dat gietijzer goedkoper was dan natuursteen, terwijl het ook minder tot diefstal zou noden dan stenen of houten palen. De grensmarkeringen zijn soms als paalmuts over een houten paal geschoven. Laagste inschrijver voor de uitvoering van het werk was W.J. Boltje uit Oudehaske. Omschrijving Een ingegraven conische holle gietijzeren grensmarkering, beschilderd met zwart-witte banden. Op de schacht gietijzeren appliques met de heraldische provinciewapens van de provincies Drenthe en Friesland. Waardering De gietijzeren grensmarkering is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ligging nabij de Damsluis op de scheiding van provinciale vaarwegennetwerken van Friesland en Drenthe, - vanwege de functie als markeringsobject, - als exemplarische voorbeeld van het type grensmarkering tussen Friesland en Drenthe. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514124
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gietijzeren provinciegrensmarkering in Appelscha

Damsluis, sluiswachterhuis

Vaart Nz 149
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding Het SLUISWACHTERSHUIS is in 1894 gebouwd in opdracht en naar standaardontwerp van de Provinciale Waterstaat. De bouw van de wonin..

Damsluis

Vaart Nz 149
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De SLUIS met brug werd aangelegd als uitwerking van de plannen voor de ver-betering van de 'Binnenlandschen Waterstaat' door de P..

Woonhuis in eclectische stijl

Vaartweg 5
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen WOONHUIS, gebouwd in 1907 in Eclectische trant, ontworpen en uitgevoerd door R. Offringa uit Smild..

Kop-rompboerderij in Hollandse neo-renaissancestijl

Tramweg 71
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur gebouwd in 1905 in 'Oud- Hollandse' neo-renaissance. Typologische variant van het kop..

Villa in eclectische stijl (tot 1931: burgemeesterswoning)

Tramweg 65
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding VILLA gelegen op een ruim eigen terrein dat is afgezet door een hekwerk, gebouwd in 1903 in Eclectische stijl, getuige de gevels..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gietijzeren provinciegrensmarkering in Appelscha

Foto's (1)