Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voermanswoning van Staatsbosbeheer in ambachtelijk-traditionele stijl in Appelscha

Woonhuis

Terwisscha 5
8426SJ Appelscha (gemeente Ooststellingwerf)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1915 1960 (verb.) 1915 ca. 1915 1960 (verb.)


Beschrijving van Voermanswoning van Staatsbosbeheer in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding De VOERMANSWONING van Staatsbosbeheer in Appelscha is rond 1915 gerealiseerd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De woning ligt vlak aan de weg, ervan gescheiden door een beukenhaag. De geasfalteerde weg eindigt ter hoogte van dit pand en splitst zich in twee zandpaden die het bos ingaan. Ten oosten van de woning ligt aan dezelfde weg het nieuwe kantoor van Staatsbosbeheer. De woning ligt op een rechthoekig erf tussen weilanden, met bos aan de zuidzijde en schuin achter de noordzijde een vrij groot ven, waarachter zich ook bos uitstrekt. Links achter het perceel grond ligt een moestuin. Rechts achter de woning bevindt zich een rechthoekige houten schuur onder zadeldak die deels is vernieuwd. Omschrijving De voermanswoning is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Het za-deldak is belegd met zwarte Hollandse pannen en heeft een goot op klossen. Een lage gemetselde schoorsteen staat midden op de nok, een hoge gemetselde schoorsteen op de rechter dakhelling. De topgevel met houten lijst heeft een eenvoudige makelaar. Het opgaand muurwerk bestaat uit roodbruine bakstenen op een bruine plint met rollaag. De vensters met brede houten kozijnen onder strek hebben een roedeverdeling en bakstenen afzaten. De zuidgevel wordt ingedeeld door een groot zesruits kruisvenster met drieruits bovenlichten onder een segmentboog in het midden, met aan weerszijden twee kleinere zesruits H-vensters voorzien van enkele luiken met zandlopermotief; in de geveltop een dubbel openslaand zesruitsvenster. In de westgevel is de entree met een nieuwe houten deur, een klein vier-ruitsvenster met luik en een rechthoekig tweelicht vierruitsvenster. In de noordgevel bevindt zich de oorspronkelijke houten achterdeur met stoepje en een horizontaal drielicht vierruitsvenster; in de top een tweelicht vierruitsvenster. In de oostgevel bevinden zich twee vierruitsvensters waarvan één met luik en een klein enkelruitsvenster. De indeling van het INTERIEUR is deels oorspronkelijk. De scheidingsmuur tussen de woonkamer en de slaapkamer aan de oostzijde is afgebroken. De vertrekken aan de achterzijde van het pand, waar zich o.m. een kleine varkensstal bevond, zijn rond 1960 verbouwd tot keuken en bijkeuken. Waardering De dienstwoning van Staatsbosbeheer, rond 1915 in Appelscha gerealiseerd, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als uitdrukking van de (landschappelijke) geschiedenis van het gebied, m.n. de aanleg van de bossen ten westen van Appelscha, boswachterij Appelscha-Noord, - vanwege de behoorlijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur, - vanwege de zeer hoge mate van visuele gaafheid van het object ten opzichte en temidden van zijn omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514114
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voermanswoning van Staatsbosbeheer in ambachtelijk-traditionele stijl in Appelscha

Trefkerk (Hervormde kerk), klokkenstoel op kerkhof

Wester Es 50
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Op het kerkhof een klokkestoel, waarin klok van J. van Bomen, 1435, diam. 88,1 cm.

Beatrixoord, laboratorium

Sanatoriumweg 1
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding Het LABORATORIUM voor röntgenonderzoek van het sanatorium in Appelscha is in 1925 gerealiseerd naar ontwerp van O.M. Meek uit Do..

Eenvoudige woning onder zadeldak tegen topgevel met beitelingen

Boerestreek 22
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Tegenover het pand 111/112 gelegen eenvoudige woning onder zadeldak tegen topgevel met beitelingen.

Eenvoudige zogenaamde eksteurswoning met vensters met roeden onder dwars dak tussen topgevels met topschoorsteen

Boerestreek 18
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Eenvoudige woning onder dwars dak tussen topgevels met topschoorsteen; aardige geveldetails; vensters met roeden-Z.g. eksteurswoning, een so..

Modelboerderij in Vernieuwingsstijl

Bruggelaan 62
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De BOERDERIJ van het gelede bouwtype is gebouwd als modelboerderij. Opdrachtgevers waren de heren O. en F. van den Bosch, die ve..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voermanswoning van Staatsbosbeheer in ambachtelijk-traditionele stijl in Appelscha