Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kapel, pastorie in Oosterwolde

Kerkelijk Gebouw

Prinsenstraat 7
8431LA Oosterwolde (gemeente Ooststellingwerf)
Friesland

Bouwjaar: 1928
Architect: M.O. Meek Meek MO 1928 M.O. Meek


Beschrijving van Hervormde kapel, pastorie

Inleiding De PASTORIE behorende bij de Hervormde kapel, de voormalige Evangelisatiekapel, is een eenvoudig woonhuis in Interbellum-architectuur, evenals de kapel. Het ontwerp uit 1928 is van de architect M.O. Meek uit Donkerbroek en het werk werd uitgevoerd door de Gebroeders K. en W. Ebbes uit Oosterwolde. Omschrijving De pastorie heeft een vrijwel vierkante plattegrond. Het pand is opgetrokken in één bouwlaag: de gevels hebben een spouwmuur; het opgaand muurwerk bestaat uit geelbruine bakstenen met een streklaag onder de dakvoet op een trasraam van roodbruine bakstenen dat wordt afgesloten door een streklaag. Alle vensters hebben een steile afzaat en een geknipte loodslab met het patroon van de versiering op de gootlijst. Het huis heeft een mansarde schilddak met twee schoorstenen op de top; het dak is belegd met zilverkleurige verbeterde Hollandse pannen en heeft een royaal overstek met een eenvoudig versierde gootlijst. Drie dakschilden hebben in het midden een contemporaine dakkapel onder een plat dak, met een drielichtvenster waar-van de roedeverdeling aan de noordzijde nog oorspronkelijk is. Aan de oostgevel van het woonhuis is de toegang met een stoep, een inpandig portiekje met aan weerszijden een gemetselde balustrade, een bovenlicht bo-ven het luifeltje en de oorspronkelijke voordeur. Rechts is een H-venster, links een ondiepe vierzijdige erker. De zuidgevel heeft twee H-vensters. De westgevel heeft thans een glazen schuifpui en een betegeld terras. De helft van de gevel wordt oversneden door een contemporaine bijkeuken onder een plat dak; de raam- en deurindeling is gewijzigd. De krimp heeft een deur met zijlicht; daarnaast is een regenwaterput. De zij-ingang aan de noordzijde is dichtgemetseld. De noordgevel van het woonhuis heeft een H-venster, een kruisvenster en in het trasraam een provisiekelderraam. Het INTERIEUR van het woonhuis heeft naast de structureel oorspronkelijke ruimte-indeling, oorspronkelijke interieuronderdelen zoals onder meer een kamer en suite met schuifdeuren en paneeldeuren. Waardering De pastorie uit 1928 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als exemplarisch voorbeeld van een eenvoudig woonhuis in Interbellum- architectuur, - als essentieel en contemporain onderdeel van het complex waarmee het ook stilistisch een eenheid vormt, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van exterieur en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514112
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kapel, pastorie in Oosterwolde

Hervormde kapel ("het lokaal")

Prinsenstraat 5
Oosterwolde (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De KAPEL van de voormalige Evangelisatie Vereeniging 'Immanuel' te Oosterwolde en Fochteloo is gerealiseerd naar ontwerp van M.O...

Bonifatiuskerk, hervormde kerk met klokkenstoel

Brink 10
Oosterwolde (Gemeente Ooststellingwerf)
HERVORMDE KERK. In 1775 gebouwd eenvoudig gebouwtje met toren. Inwendig preekstoel, lezenaar en 3 zerken. Lycklama en Nijeholt (XVII & XVI..

Dorpskerk Hervormde kerk met dubbele klokkenstoel

Brink 26
Oosterwolde (Gemeente Ooststellingwerf)
In 1735 herbouwd zaalkerkje met klokketorentje boven de westgevel. Dubbele klokkestoel met schilddak. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij..

Brinkhorst De Brinkhorst

Brinkstraat 9
Oosterwolde (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De VILLA genaamd De Brinkhorst is in 1898 gebouwd als notariswoning. Het gebouw vertoont formeel zodanige verwantschap met de vil..

Balhof Huize De Balhof

't Oost 56
Oosterwolde (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De VILLA genaamd 'Huize de Balhof' is in 1938 gebouwd naar ontwerp van A. Baart sr. uit Leeuwarden in een Interbellum-architectuu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kapel, pastorie in Oosterwolde