Kademuur Looxmagracht in Sneek

Looxmagracht 1
8603AB Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)

Beschrijving van Kademuur Looxmagracht

Inleiding De KADEMUUR is vermoedelijk aan het begin van de 20-ste eeuw aangelegd ter vervanging van de bestaande houten kademuur. Het te beschermen gedeelte loopt vanaf 'De Laatste Stuiver' brug tot de Looxmabrug. De kademuur, waarvan het type inmiddels een zeldzaamheid aan het worden is, vormt een mooi samenspel met 'De Laatste Stuiver' en het water van de stadsgracht, die rijksmonument zijn (mon.nrs. 34061 en 34077). Omschrijving De kademuur is opgebouwd uit gemetselde trogmuurtjes, uitgevoerd in gele baksteen met een strek aan de bovenzijde, tussen ijzeren profielen en een ijzeren hoekprofiel op de walkant. Waardering De kademuur van de Looxmagracht is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling; - voor de geschiedenis van de bouwtechniek; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang is; - vanwege de historische ruimtelijke relatie met de omgeving; - vanwege de gaafheid; - in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)