Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis in expressionistische stijl in Sneek

Woonhuis

Stationsstraat 9
8601GB Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1912 1923 (verb.)
Architect: A. Goodijk Goodijk 1912 A. Goodijk


Beschrijving van Dubbel woonhuis in expressionistische stijl

Omschrijving Inleiding Dubbel WOONHUIS, gebouwd omstreeks 1920 in de stijl van het Expressionisme naar een ontwerp van Arjan Goodijk. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de Stationsstraat, een deftige straat die de stad verbindt met het station en die sinds de aanleg van de spoorlijn in 1883 tot ontwikkeling is gekomen. Inwendig bezit met name nr. 9 waardevolle interieuronderdelen, waaronder glas-in-lood ramen afkomstig uit het atelier W. Bogtman. Omschrijving Fors rechthoekig blok met ingesneden hoeken, opgetrokken in donkerrode baksteen en gedekt door een schilddak met grijze verbeterde Hollandse pannen; forse bakgoot met overstek en decoratieve rand van metselwerk. Erkers op de hoeken aan voor- en zijgevel; uitbouw (berging annex bijkeuken) aan achterzijde. Voorgevel. Centraal in de voorgevel de entrees tot beide woningen, elk in portiek en met hardstenen stoep. Boven elke portiek een bovenlicht, omlijst door driehoekig siermetselwerk, aan de bovenzijde afgewerkt met gedecoreerde loodslab; daarboven een venster met afgeschuinde hoeken; in het dakvlak een dubbele houten dakkapel. Links en rechts van de entrees op de begane grond en op de verdieping, driedelige vensters met bovenlichten; in de hoekerker op de begane grond en op de verdieping, gekoppelde vensters met bovenlichten. Zijgevels: op de begane grond openslaande deuren met zij- en bovenlichten, grenzend aan een verhoogd, ommuurd terras met een gemetselde trap naar de tuin; hierboven op de verdieping een dubbel venster met bovenlicht; in de hoekerker aan de achterzijde op de begane grond en op de verdieping drie vensters met bovenlichten. Achtergevel: op de begane grond drie vensters; op de erfscheiding de aangebouwde berging met toegang; dakterras met gemetselde borstwering. Op de verdieping twee hoge vensters ter hoogte van het trapbordes en een deur naar het dakterras. In het dakvlak twee houten dakkapellen. INTERIEUR. Van de beide woonhuizen is het interieur van nr. 9 het meest gaaf bewaard gebleven. Daarin onder meer: in de hal een tegellambrizering, groen met zwart; granieten vloer; doorgang met keperboog; originele deuren en binnenkozijnen met lijstwerk; plafonds met getrapte lijst; schuifdeuren; glas-in-lood bovenlichten; in de vensters van het trapbordes is de afbeelding van een zeilschip. In het minder gaaf bewaarde interieur van nr. 11 zijn onder meer nog van belang de tegellambrizering in de hal en enig glas-in-loodwerk. Waardering Het dubbele woonhuis aan de Stationsstraat te Sneek, ontworpen omstreeks 1920 door architect Arjan Goodijk, is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - voor het oeuvre van de architect; - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp; - vanwege de architectonische gaafheid van ex- en interieur; - vanwege de aanwezigheid van waardevolle glas-in-loodvensters; - vanwege de ligging aan de deftige Stationsstraat; - voor het aanzien van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514105
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis in expressionistische stijl in Sneek

Dubbel woonhuis met Um 1800-elementen

Stationsstraat 24
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het dubbele WOONHUIS is gebouwd in 1908 naar een ontwerp met 'Um 1800'-elementen van G. Stapenséa in opdracht van de Hanso Boele..

Zestien woonhuizen in Art Nouveau-stijl

Prinses Julianapark 2
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De WONINGEN gelegen aan het Julianapark zijn gebouwd in 1901 in de stijl van de Art Nouveau naar een ontwerp van L.W.A. de Blinde..

Stadsgracht

rondom oude stad
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Het water van de Stadsgracht.

Station

Kanaalstraat 16
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het STATIONSGEBOUW (derde klas) te Sneek is in 1883-1884 gebouwd in opdracht van de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij. In ..

Overblijfselen van een bastion (Bolwerk)

bij Kerkgracht 10 Kerkgracht 10 bij Kerkgracht 10
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Overblijfselen van een bastion.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis in expressionistische stijl in Sneek

Foto's (1)