Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Harinxmabrug in Sneek

Weg En Waterwerk

Koopmansgracht 43
8606AB Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1920 1984 (herb. brugwachtershuisje)


Beschrijving van Harinxmabrug

Inleiding De OPHAALBRUG van het Amsterdamse type is in 1920 gebouwd en was de eerste elektrisch bediende brug in Sneek. De brug vormt een verbinding tussen de Koopmansgracht en de Harinxmakade en ligt in het verlengde van de Johan Willem Frisostraat. De landhoofden en bruglantaarns zijn origineel. Met uitzondering van het geasfalteerde brugdek is de brug ongewijzigd. Het brugwachtershuisje is in 1984 herbouwd en valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege. Omschrijving Gietijzeren ophaalbrug bestaand uit geklonken open vakwerk met vrijstaande hamei en grote kwadranten voor de beweging. De hamei staat op een gemetselde pijler; gele baksteen met hardstenen afgeschuinde hoeken en rand; steen met jaartal '1920'. Het brugdek is op eenzelfde pijler opgelegd. De pijlers staan middels een vast brugdek in verbinding met de kade. De landhoofden zijn opgemetseld in gele baksteen met hardstenen afgeschuinde hoeken met aan weerszijden een geprofileerde hardstenen opstand; hierop een in rode baksteen gemetselde pijler met een geprofileerde hardstenen afdeksteen waarop de lantaarns zijn geplaatst. De lantaarn maakt bovenaan een bocht met een cirkelsegment met daarin een S-vorm. Het ijzeren hek op de brug, landhoofden en pijlers is origineel. In het hek worden verticale stijlen ritmisch afgewisseld met cirkelsegmenten. Waardering De Harinxmabrug te Sneek is van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - als uitdrukking van een technische ontwikkeling; - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp; - voor het aanzien van de stedelijke omgeving; - vanwege de hoge mate van gaafheid; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514100
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Harinxmabrug
Sneek Stadsgracht Harinxmabrug.JPG
Algemene gegevens
Locatie Sneek, Vlag van Nederland Nederland
Overspant Stadsgracht
Breedte 6,6 m
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 514100
Bouw
Opening 1920
1984 (herbouw brugwachtershuis)
Gebruik
Weg Koopmansgracht
Harinxmakade
Verkeersintensiteit hoog
Architectuur
Type ophaalbrug
Materiaal ijzer/staal
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Harinxmabrug, voorheen: Elektrische Brug, in de volksmond: Sperkhembrug, Wouda's meelbrug, is een ophaalbrug in Sneek in de provincie Friesland. Hij voert over de stadsgracht (Sneek) die de hoofdvaarroute van de stad vormt.

De brug is gebouwd in 1920 en in 1985 gerestaureerd. Bij de restauratie zijn delen van de ijzeren constructie hergebruikt, andere bijzondere mechanische componenten zijn volledig vervangen waarbij de nieuwe delen in het beeld van de brug zijn ingepast zodat het aangezicht van de brug nauwelijks veranderd is.[1]

De brug is deel van het rijksmonument Stadsgracht Sneek.[2] Daardoor mochten onmiddellijk aan de brug geen camera's, spiegels e.d. geplaatst worden.

Externe link


Monumenten in de buurt van Harinxmabrug in Sneek

Doopsgezinde kerk

Singel 28
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Doopsgezinde Kerk. Groot zaalgebouw met fors classicistisch ingangsportiek bekroond door fronton aan de Singel. Orgel met Hoofdwerk en Boven..

Fredehiem

Kleinzand 18
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
WOONHUIS met verdieping en mezzaninoverdieping onder U-vormig schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste deur en gesneden kroonlijst. 4 stoepp..

Woonhuis met twee verdiepingen en versierde kroonlijst onder dwars schilddak

Kleinzand 22
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Woonhuis met 2 verdiepingen onder dwars schild. Kroonlijst met triglyphen en groot tympaan.

Pand met verdieping, mezzaninoverdieping en omlijste ingang onder dwarskap met hoekschoorstenen

Kleinzand 20
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
PAND met verdieping en mezzaninoverdieping onder dwarskap met hoekschoorstenen. Omlijste ingang in het midden; zesruitsvensters.

Pand met hoge verdieping met negenruitsvensters onder schilddak

Kleinzand 30
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met hoge verdieping onder schilddak; op de verdieping negenruitsvensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Harinxmabrug in Sneek

Foto's (1)