Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoning in neo-renaissancestijl in Sneek

Woonhuis

Grootzand 66
8601AZ Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1907-'10 1990-'91 (verb.) 1910 1907-'10 1990-'91 (verb.)
Architect: N. Molenaar sr. Molenaar sr 1910 N. Molenaar sr.


Beschrijving van Winkelwoning in neo-renaissancestijl

Inleiding De WINKELWONING is gebouwd in 1907-1910 voor de koffiehandel firma Visser & Zonen die van 1792 tot 1922 bestond. Het pand bezit een van de laatste nog originele winkelpuien in het centrum van Sneek en is de enige nog gave winkelgevel van Nicolaas Molenaar, de architect die diverse winkelpanden in Sneek heeft ontworpen. Van het originele Neo-Renaissance winkelpand resteert slechts de fraaie gevel. De woningen en de winkel zijn in 1990-1991 ingrijpend gemoderniseerd en de originele structuur is niet meer intact. Tegen de achterzijde zijn een winkelmagazijn en een trappenhuis voor appartementen aangebouwd die buiten de bescherming van rijkswege vallen. Omschrijving De trapgevel met klauwstukken is opgetrokken in gele baksteen op een grijze hardstenen plint; grijs leien Frans schilddak met schubdekking; zinken nok met hoge pirons; in de flanken een dakkapelletje met zinken piron. De begane grond bevat twee forse winkelpuien. De linker pui bestaat uit een venster en een toegangsdeur, de rechter pui uit twee vensters; alle zijn voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood en plantfiguratie. De puien staan elk onder een segmentboog; hardstenen aanzetstenen. Boven de pui een houten luifel op klossen die aan de uiteinden wordt begrensd met gedecoreerde gevelstenen; een slang rondom een zwaard met vleugels met daarboven een urn. Op de verdieping twee forse puien onder een getrapte segmentboog met glas-in-lood bovenlichten; hier tussen een gevelsteen met een engel en plantfiguratie en het opschrift 'opgericht 1794'. Hierboven een cordonlijst met centraal een venster (voorheen luik) dat geplaatst is in 1991, geflankeerd door tien nissen; boven de nissen een hardstenen lijst; boven het venster een dubbel venster (eveneens vervangen in 1991) met gemetseld deelzuiltje en onder een gemetselde archivolt een gevelsteen met het bouwjaar 1910; aan weerszijden een nis. De klauwstukken en pirons op de trapgevel zijn van hardsteen. Waardering Het winkelpand van N. Molenaar op het Grootzand is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; - als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling; - voor het oeuvre van de architect; - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp van de voorgevel; - voor het aanzien van de omgeving; - vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur; - vanwege de functionele en typologische zeldzaamheid in relatie tot de ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514099
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoning in neo-renaissancestijl in Sneek

Vier traveeën breed pand met kroonlijst met trigliefen onder schilddak met hoekschoorstenen met borden

Grootzand 60
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Vier traveeën breed pand onder schilddak met hoekschoorstenen waarop borden. Kroonlijst met triglyphen.

Huys Grootsandt 't Huys Grootsandt

Grootzand 85
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Woonhuis met verdieping onder laag voor afgeschuind zadeldak met topschoorsteen; halfronde gesloten dakkapel; omlijste deur. Zesruitsvenster..

Pand met kroonlijst onder lang zadeldak en met onderkelderde achterbouw onder apart schilddak

Grootzand 78
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder lang zadeldak; onderkelderde achteruitbouw aan het Hoogeind onder apart schilddak, kroonlijst en zesruitsvensters.

Fluithuis 't Fluithuis

Hoogend 15
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen gepleisterde trapgevel met boogblokken en gebeeldhouwde omlijstingen van lichtopeningen. Aan de zijde van het Groo..

Koopmanswoning met trapgevel (1795-1861: Het Langweerder Veerhuis) (1886-1964: Twentsch Bierhuis)

Hoogend 21
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tussen puntgevel en gepleisterde trapgevel voor; in de puntgevel de jaartallen 1619 en 1912.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)