Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sportpark Leeuwarderweg, toegangspoort in Sneek

Overig

Leeuwarderweg 52
8605AJ Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1927
Architect: J. de Kok Kok 1927 J. de Kok


Beschrijving van Sportpark Leeuwarderweg, toegangspoort

Inleiding De TOEGANGSPOORT tot het Sportpark Leeuwarderweg bestaat uit twee gespiegelde KASSAGEBOUWTJES met daartussen een ijzeren poort met één dubbele poort en aan weerszijden een ijzeren poort; rechts naast de toegangspartij een extra stalen poort. Het hek is na WO II geplaatst ter vervanging van het originele houten hek, dat niet qua voorkomen maar wel qua opbouw hetzelfde was. Tegen de dubbele poort hangt het wapen van L.S.C. Omschrijving De kassagebouwtjes zijn tot aan de bovendorpels uitgevoerd in donkerrode baksteen met daarboven gele baksteen, onder betonnen plat dak met overstek dat groter is aan de Leeuwarderwegzijde. De toegang bevindt zich aan de parkzijde; het loket bevindt zich aan de poortzijde, waarbij het bovenlicht van het loketvenster in de voorgevel terugkomt met hieronder een witte betonnen plaat; de kalven steken uit het kozijnvlak; boven de bovenlichten een betonnen latei. Op de hoek, vanaf de rollaag onder het loket, een houten paal die door het dak heen prikt ten behoeve van vlaggemasten. Waardering De toegangspoort van het sportpark aan de Leeuwarderweg is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514096
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sportpark Leeuwarderweg
Toegangspoort van het sportpark aan de Leeuwarderweg
Toegangspoort van het sportpark aan de Leeuwarderweg
Plaats Sneek, Nederland
Geopend 1928
Architect(en) Jan de Kok
Bespelers LSC 1890
Portaal  Portaalicoon   Sport

Sportpark Leeuwarderweg (bouwjaar 1928) is een sportpark in het noorden van de stad Sneek en een van de rijksmonumenten in de gemeente Sneek.

Historie

Het sportcomplex werd ontworpen door de Sneker gemeentearchitect Jan de Kok. In 1928 werd het officieel in gebruik genomen. Het sportpark is vernoemd naar de naast gelegen doorgaande weg richting Leeuwarden, de Leeuwarderweg. De grond voor het nieuwe sportpark werd indertijd beschikbaar gesteld door het Old Burger Weeshuis uit Sneek. Deze organisatie financierde ook de bouw van de kantine, kleedkamers, directiekamer, tribune enzovoorts. De gebouwen zijn allemaal ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School. De tribune van het sportpark aan de Leeuwarderweg is in 1999 voor ongeveer anderhalf miljoen gulden gerestaureerd en werd op 14 september 1999 aangewezen als rijksmonument. Het tribunegebouw is sterk kubistisch van vorm, volgens kenners uniek binnen de Amsterdamse School.[1] Ook de toegangspoort werd aangewezen als een rijksmonument.

Tweede Wereldoorlog

De Duitsers maakten in de oorlogsjaren hardnekkig jacht op alle mannen beneden de leeftijd van 50 jaar. Tijdens een oefenwedstrijd tussen Noord en West hielden de Duitsers een razzia op het Sportpark Leeuwarderweg.[2]

LSC 1890

Sinds de beginjaren van het sportpark maakt voetbalvereniging LSC 1890 gebruik van de velden. Oorspronkelijk maakte de vereniging, een fusieclub van verenigingen Lycurgus en Sparta, gebruik van het voetbalveld waar de huidige Veemarkt staat. Dit veld moest echter wijken voor de dagelijkse veehandel, waardoor in 1928 een verhuizing naar het Sportpark Leeuwarderweg werd gerealiseerd.


Monumenten in de buurt van Sportpark Leeuwarderweg, toegangspoort in Sneek

Sportpark Leeuwarderweg, tribunegebouw

Leeuwarderweg 52
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Aan de noordzijde van het langgerekte TRIBUNEGEBOUW liggen de kantine, de bestuurs- en kleedkamers met verdieping en, aan de zuid..

Herenhuis in eclectische stijl (Het Wijnpaleis)

Jousterkade 4
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het in 1864 gebouwde Eclectisch HERENHUIS is een ontwerp van A. Breunissen Troost, een architect die in de tweede helft van de 19..

Pand met zolder- en vlieringverdieping onder zadeldak tegen trapgevel met neg- en strekblokken

Kleinzand 96
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met zolder- en vlieringverdieping onder zadeldak tegen trapgevel met neg- en strekblokken.

Jagershuis of Leeuwarder Veerhuis

2e Oosterkade 44
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
"Jagershuis" of Leeuwarder Veerhuis". Rechthoekig PAND met verdieping en zolderverdieping, onder met pannen gedekt dak, dat aan de westzijde..

Laatste Stuiverbrug

bij Tweede Oosterkade 43-44 Tweede Oosterkade 43-44 2 bij Tweede Oosterkade 43-44
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Nabij het jagershuis een ophaalbrug over de Zwette, genaamd "Laatste Stuiverbrug" en gedateerd 1887.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sportpark Leeuwarderweg, toegangspoort in Sneek

Foto's (1)