Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Rooswinkel/Stockmann-Rooswinkel in Sneek

Graf Begraafplaats

Leeuwarderweg 83
8603CM Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Rooswinkel/Stockmann-Rooswinkel

Inleiding Bij de absis van de kapel op de Rooms Katholieke Begraafplaats uit 1892 te Sneek bevindt zich een natuurstenen, tempelvormig GRAFMONUMENT voor de familie Rooswinkel en Stockmann-Rooswinkel, dat in 1884 is vervaardigd en in 1911 naar deze begraafplaats is overgebracht. Het monument is in neo-classicistische stijl uitgevoerd; het bestaat uit een bed met een steen in de vorm van een tempel-front. Omschrijving Het grafmonument is van natuursteen. De steen heeft de vorm van een aedicula. Het fronton is gebogen en rust op twee pilasters met laag basement en ionische kapitelen. Hiertussen is de gedenksteen geplaatst en boven deze een reliëf van de graflegging van Christus. De scène stelt een liggende Christus voor, die horizontaal de hele voorgrond in beslag neemt en waarvan het hoofd gesteund wordt door een engel. Maria, in het centrum van het beeld en achter haar zoon, bukt, knielend over het lichaam waarvan zij een levenloze hand vasthoudt. De scène wordt rechts afgesloten door een half knielende en een staande figuur met doeken op de arm. De rechthoekige steen onder het reliëf herdenkt de begraven familieleden: J.W. Rooswinkel, gestorven in 1884 en in 1911 vanaf het kerkhof van Wijtgaard naar deze begraafplaats overgebracht; T.C. van der Kalle, zijn vrouw, overleden in 1911; A.D. Stockmann-Rooswinkel, overleden in 1943 en haar echtgenoot A.G. Stockmann, overleden in 1961. Waardering Het tempelvormig grafmonument bij de absis van de kapel van de Rooms Katholieke begraafplaats te Sneek, vervaardigd in 1911 in neo-classicistische stijl, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp; - vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek; - als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de gaafheid; - in relatie tot de visuele gaafheid van het complex; - vanwege de typologische zeldzaamheid op provinciaal niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514091
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Begraafplaats Sint Martinuskerk
Begraafplaats bij Leeuwarderweg 83, Sneek.jpg
Locatie Leeuwarderweg, Sneek
Opening 1892 (begraafplaats)

1892 (kapel)
1892 (toegangshek)
1893 (calvarieberg)
1894 (mon. Visser)
1894 (mon. Rooswinkel)
1894 (mon. Lampe)

Verbouwing 1990 (renovatie kapel)
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 514087, 514088, 514089, 514090, 514091, 514092, 514093
Architect J.Ph. Hogendijk
J.W. Boerbooms
Eigenaar R.K. Sint-Martinuskerk
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Rooms-katholieke begraafplaats Sint Martinuskerk is gelegen in het Zwettebos aan de Leeuwarderweg in de stad Sneek.

Het kerkhof is geopend in 1892, tot die tijd werd gebruikgemaakt van de Algemene Begraafplaats. Het kerkhof is onderdeel van de gemeenschap van de Sint-Martinuskerk.

Rijksmonumenten

Het complex is aangewezen als rijksmonument. Onderdelen op het kerkhof met een afzonderlijke rijksmonumentenstatus zijn de kapel, de calvarieberg, het toegangshek (deze eerste drie zijn een ontwerp van J.W. Boerbooms), het grafmonument van de familie Rooswinkel, het grafmonument van de familie Visser en het grafmonument van Martin Lampe.

Kapel

De kapel op de begraafplaats staat in de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats en is gebouwd in 1892. De kapel is gebouwd in neogotische stijl. Het gebouw is in 1990 volledig gerenoveerd. De klok (anno 1740) van de kapel is afkomstig van de in 1842 afgebroken Oosterpoort.

Calvariegroep

De calvarieberg is ook aangesteld als rijksmonument. De beeldengroep is gemaakt in 1893 voor atelier De Roo. In de berg liggen de grafstenen van deken Th. Brouwer (overleden in 1905), pastoor A.A. van Eyndhoven (uit Heeg), pastoor B.T. Stoverinck (overleden in 1930) en deken J. v. Galkom (overleden in 1964).

Impressie

Externe linkMonumenten in de buurt van R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Rooswinkel/Stockmann-Rooswinkel in Sneek

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek ligt in het noordwesten van de stad, ten westen van de Leeuwar..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, kapel

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De KAPEL, horend bij het complex van de BEGRAAFPLAATS van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek ligt in de zuid-oosthoek ..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, Calvarieberg

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De CALVARIEBERG bestaat uit een ondermetseling van hardgrauw in basterdtras met daarop de hardstenen standbeelden van de gekruisi..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, toegangshek

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het TOEGANGSHEK maakt deel uit van het ontwerp van de Rooms Katholieke begraafplaats van de St. Martinuskerk te Sneek. Op de binn..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Visser

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Op de Rooms Katholieke begraafplaats te Sneek staat het GRAFMONUMENT voor de familie Visser; de eerste begravene was M.J. Brennin..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Rooswinkel/Stockmann-Rooswinkel in Sneek