Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, toegangshek in Sneek

Overig

Leeuwarderweg 83
8603CM Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1892
Architect: J.W. Boerbooms Boerbooms 1892 J.W. Boerbooms


Beschrijving van R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, toegangshek

Inleiding Het TOEGANGSHEK maakt deel uit van het ontwerp van de Rooms Katholieke begraafplaats van de St. Martinuskerk te Sneek. Op de binnenste pijlers is de wijdingsdatum te lezen die in gotiserende cijfers is aangebracht: 23 november 1892. Het toegangshek bevindt zich aan de zuid-oostzijde van de begraafplaats, voor de achterliggende, brede laan. Ontwerper van het hek (en de begraafplaats) was de toenmalige gemeente-architect, J. Hogendijk; hij ontwierp het hek in een stijl waarin elementen van de Art Nouveau zijn toegepast. Omschrijving Het toegangshek bestaat uit vier forse pijlers met vierkant basement -die symmetrisch en gepaard zijn geplaatst- en vier gietijzeren hekdelen; de pijlers hebben een vierkante basis en worden aan de zuid-oostzijde verrijkt met vier lagere pijlers op basement. De basementen zijn van natuursteen, de pijlers zelf van baksteen met natuurstenen, tentvormige pirons met bloemvormige top en banden. Het gietijzeren hekwerk bestaat uit twee openslaande delen, links en rechts tussen de gepaarde pijlers gezet en een breed, uit twee openslaande delen bestaand, middendeel. Ieder deel bestaat uit korte en lange spijlen met dwarsverbindingen. Waardering Het toegangshek, horend bij het complex van de Rooms Katholieke begraafplaats uit 1892 van de St. Martinuskerk te Sneek, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp; - vanwege de architectonische gaafheid; - als essentieel onderdeel van een complex dat van algemeen cultuurhistorisch belang wordt geacht; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het complex en de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514090
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Begraafplaats Sint Martinuskerk
Begraafplaats bij Leeuwarderweg 83, Sneek.jpg
Locatie Leeuwarderweg, Sneek
Opening 1892 (begraafplaats)

1892 (kapel)
1892 (toegangshek)
1893 (calvarieberg)
1894 (mon. Visser)
1894 (mon. Rooswinkel)
1894 (mon. Lampe)

Verbouwing 1990 (renovatie kapel)
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 514087, 514088, 514089, 514090, 514091, 514092, 514093
Architect J.Ph. Hogendijk
J.W. Boerbooms
Eigenaar R.K. Sint-Martinuskerk
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Rooms-katholieke begraafplaats Sint Martinuskerk is gelegen in het Zwettebos aan de Leeuwarderweg in de stad Sneek.

Het kerkhof is geopend in 1892, tot die tijd werd gebruikgemaakt van de Algemene Begraafplaats. Het kerkhof is onderdeel van de gemeenschap van de Sint-Martinuskerk.

Rijksmonumenten

Het complex is aangewezen als rijksmonument. Onderdelen op het kerkhof met een afzonderlijke rijksmonumentenstatus zijn de kapel, de calvarieberg, het toegangshek (deze eerste drie zijn een ontwerp van J.W. Boerbooms), het grafmonument van de familie Rooswinkel, het grafmonument van de familie Visser en het grafmonument van Martin Lampe.

Kapel

De kapel op de begraafplaats staat in de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats en is gebouwd in 1892. De kapel is gebouwd in neogotische stijl. Het gebouw is in 1990 volledig gerenoveerd. De klok (anno 1740) van de kapel is afkomstig van de in 1842 afgebroken Oosterpoort.

Calvariegroep

De calvarieberg is ook aangesteld als rijksmonument. De beeldengroep is gemaakt in 1893 voor atelier De Roo. In de berg liggen de grafstenen van deken Th. Brouwer (overleden in 1905), pastoor A.A. van Eyndhoven (uit Heeg), pastoor B.T. Stoverinck (overleden in 1930) en deken J. v. Galkom (overleden in 1964).

Impressie

Externe linkMonumenten in de buurt van R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, toegangshek in Sneek

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek ligt in het noordwesten van de stad, ten westen van de Leeuwar..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, kapel

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De KAPEL, horend bij het complex van de BEGRAAFPLAATS van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek ligt in de zuid-oosthoek ..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, Calvarieberg

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De CALVARIEBERG bestaat uit een ondermetseling van hardgrauw in basterdtras met daarop de hardstenen standbeelden van de gekruisi..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Rooswinkel/Stockmann-Rooswinkel

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Bij de absis van de kapel op de Rooms Katholieke Begraafplaats uit 1892 te Sneek bevindt zich een natuurstenen, tempelvormig GRAF..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Visser

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Op de Rooms Katholieke begraafplaats te Sneek staat het GRAFMONUMENT voor de familie Visser; de eerste begravene was M.J. Brennin..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, toegangshek in Sneek

Foto's (1)