Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, Calvarieberg in Sneek

Kerkelijk Gebouw

Leeuwarderweg 83
8603CM Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1893
Architect: J.W. Boerbooms Boerbooms 1893 J.W. Boerbooms


Beschrijving van R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, Calvarieberg

Inleiding De CALVARIEBERG bestaat uit een ondermetseling van hardgrauw in basterdtras met daarop de hardstenen standbeelden van de gekruisigde Christus met aan weerszijden Maria en Johannes. De beelden dateren uit 1893 en zijn vervaardigd door atelier De Roo te Roermond, waarvan het hoofdatelier in Mönchen-Gladbach was gevestigd. Aan de voet van de Calvarieberg liggen de bijbehorende hardstenen GRAFSTENEN van vier priesters: in het midden Th. Brouwer (gestorven in 1905), A.A. v. Eyndhoven (gestorven in 1914 en priester t.t.v. de aanleg), B.T. Stoveringa (gestorven in 1930) en J. v. Galkom (gestorven in 1964). Op het graf van Th. Brouwer is in Neo-gotische letters het monogram van het atelier ingegraveerd. Omschrijving De rechthoekige ondermetseling bestaat uit hardgrauw in basterdtras. De beelden zijn zodanig gebeeldhouwd dat zij zowel vanaf de voorkant als de zijkanten kunnen worden bekeken. Het hardstenen beeld van de gekruisigde Christus is in het midden geplaatst; het kruis is vrij fors, het hoofd van Christus hangt opzij en naar voren, de voeten steunen op een sokkeltje, waardoor hij niet echt aan zijn armen hangt. Maria staat aan zijn rechter zijde, Johannes aan zijn linker. De beelden zijn zeer expressief gebeeldhouwd: de verdrietige uitdrukking van de gezichten is zeer sprekend, alsmede de pose; de mantels van Maria en Johannes en de lendendoek om het middel van Christus vallen in een soepele en volle plooival. Het hardstenen graf van priester Brouwer is voor het Christusbeeld geplaatst. Aan weerszijden ervan zijn de graven van priesters Van Eyndhoven en Stoveringa. Het jongste graf, van priester Van Galkom is voor het graf van Brouwer gezet. Waardering De Calvarieberg uit 1893, horend bij de Rooms Katholieke begraafplaats te Sneek is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de gaafheid van de gebeeldhouwde groep, samen met het basement en de ervoor liggende graven; - in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van het hele complex; - vanwege de typologische zeldzaamheid op provinciaal niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514089
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Begraafplaats Sint Martinuskerk
Begraafplaats bij Leeuwarderweg 83, Sneek.jpg
Locatie Leeuwarderweg, Sneek
Opening 1892 (begraafplaats)

1892 (kapel)
1892 (toegangshek)
1893 (calvarieberg)
1894 (mon. Visser)
1894 (mon. Rooswinkel)
1894 (mon. Lampe)

Verbouwing 1990 (renovatie kapel)
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 514087, 514088, 514089, 514090, 514091, 514092, 514093
Architect J.Ph. Hogendijk
J.W. Boerbooms
Eigenaar R.K. Sint-Martinuskerk
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Rooms-katholieke begraafplaats Sint Martinuskerk is gelegen in het Zwettebos aan de Leeuwarderweg in de stad Sneek.

Het kerkhof is geopend in 1892, tot die tijd werd gebruikgemaakt van de Algemene Begraafplaats. Het kerkhof is onderdeel van de gemeenschap van de Sint-Martinuskerk.

Rijksmonumenten

Het complex is aangewezen als rijksmonument. Onderdelen op het kerkhof met een afzonderlijke rijksmonumentenstatus zijn de kapel, de calvarieberg, het toegangshek (deze eerste drie zijn een ontwerp van J.W. Boerbooms), het grafmonument van de familie Rooswinkel, het grafmonument van de familie Visser en het grafmonument van Martin Lampe.

Kapel

De kapel op de begraafplaats staat in de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats en is gebouwd in 1892. De kapel is gebouwd in neogotische stijl. Het gebouw is in 1990 volledig gerenoveerd. De klok (anno 1740) van de kapel is afkomstig van de in 1842 afgebroken Oosterpoort.

Calvariegroep

De calvarieberg is ook aangesteld als rijksmonument. De beeldengroep is gemaakt in 1893 voor atelier De Roo. In de berg liggen de grafstenen van deken Th. Brouwer (overleden in 1905), pastoor A.A. van Eyndhoven (uit Heeg), pastoor B.T. Stoverinck (overleden in 1930) en deken J. v. Galkom (overleden in 1964).

Impressie

Externe link


Monumenten in de buurt van R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, Calvarieberg in Sneek

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek ligt in het noordwesten van de stad, ten westen van de Leeuwar..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, kapel

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De KAPEL, horend bij het complex van de BEGRAAFPLAATS van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek ligt in de zuid-oosthoek ..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, toegangshek

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het TOEGANGSHEK maakt deel uit van het ontwerp van de Rooms Katholieke begraafplaats van de St. Martinuskerk te Sneek. Op de binn..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Rooswinkel/Stockmann-Rooswinkel

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Bij de absis van de kapel op de Rooms Katholieke Begraafplaats uit 1892 te Sneek bevindt zich een natuurstenen, tempelvormig GRAF..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Visser

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Op de Rooms Katholieke begraafplaats te Sneek staat het GRAFMONUMENT voor de familie Visser; de eerste begravene was M.J. Brennin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)