Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk in Sneek

Graf Begraafplaats

Leeuwarderweg 83
8603CM Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1892
Architect: J.Ph. Hogendijk Hogendijk 1892 J.Ph. Hogendijk

(1 recensie)

Beschrijving van R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk

Inleiding De BEGRAAFPLAATS van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek ligt in het noordwesten van de stad, ten westen van de Leeuwarderweg, in de hoek die deze vormt met de Berkenlaan. De toegang naar de begraafplaats is naar het zuidoosten gericht. Het kerkbestuur kocht in 1890 voor f 8.000,- een ruim 2 hectaren groot stuk grond tussen de voormalige Leeuwarderstraatweg (nu Leeuwarderweg). De aanleg heeft in 1892 plaatsgevonden. In 1848 is grondwettelijk de vrijheid van godsdienst vastgesteld en vanaf die tijd ontstond voor de katholieken de mogelijkheid om weer nieuwe kerken te bouwen. Elders in Friesland (St. Nicolaasga en Wytgaard b.v.) waren vanaf die tijd al nieuwe roomskatholieke begraafplaatsen aangelegd bij de nieuwe kerken. Ook voor de katholieke gemeenschap in Sneek was de aanleg van een eigen begraafplaats een betekenisvol moment in hun geschiedenis. Omschrijving Het toegangshek bevindt zich aan de Leeuwarderweg. Vanaf het hek loopt de oprijlaan -ruim 100 meter lang en 5 meter breed- in noordwestelijke richting en mondt uit op een nagenoeg rechthoekig opgehoogd terrein van ongeveer 100 bij 50 meter dat door een sloot wordt omringd. De rechthoek bestaat uit vier perken die doorkruist worden door rechte paden. De kapel bevindt zich aan de oostzijde van de rechthoek, de Calvarieberg aan de korte, noordelijke zijde ervan. Ontwerper van de aanleg van de begraafplaats en toegangsweg was de toenmalige gemeente-architect J. Hogendijk; ontwerper van de kapel, de doodgraverswoning, het toegangshek en de gemetselde voet van de Calvarieberg was architect J. W. Boerbooms uit Arnhem. Waardering De begraafplaats uit 1892, horend bij de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en een geestelijke ontwikkeling; - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp; - vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen; - vanwege de situering verbonden met de uitbreiding/ontwikkeling van de stad; - vanwege de gaafheid van de aanleg en de meeste samenstellende onderdelen; - vanwege de architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen; - vanwege de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving; - vanwege de typologische zeldzaamheid op provinciaal niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514087
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk
4
Recensie door: ()
Wist niet dat dit een Rijksmonument was! Mooi een vredig kerkhof met kapel. Ook erg netjes onderhouden. In het woonhuis daarnaast wel eens gelogeerd.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Begraafplaats Sint Martinuskerk
Begraafplaats bij Leeuwarderweg 83, Sneek.jpg
Locatie Leeuwarderweg, Sneek
Opening 1892 (begraafplaats)

1892 (kapel)
1892 (toegangshek)
1893 (calvarieberg)
1894 (mon. Visser)
1894 (mon. Rooswinkel)
1894 (mon. Lampe)

Verbouwing 1990 (renovatie kapel)
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 514087, 514088, 514089, 514090, 514091, 514092, 514093
Architect J.Ph. Hogendijk
J.W. Boerbooms
Eigenaar R.K. Sint-Martinuskerk
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De Rooms-katholieke begraafplaats Sint Martinuskerk is gelegen in het Zwettebos aan de Leeuwarderweg in de stad Sneek.

Het kerkhof is geopend in 1892, tot die tijd werd gebruikgemaakt van de Algemene Begraafplaats. Het kerkhof is onderdeel van de gemeenschap van de Sint-Martinuskerk.

Rijksmonumenten

Het complex is aangewezen als rijksmonument. Onderdelen op het kerkhof met een afzonderlijke rijksmonumentenstatus zijn de kapel, de calvarieberg, het toegangshek (deze eerste drie zijn een ontwerp van J.W. Boerbooms), het grafmonument van de familie Rooswinkel, het grafmonument van de familie Visser en het grafmonument van Martin Lampe.

Kapel

De kapel op de begraafplaats staat in de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats en is gebouwd in 1892. De kapel is gebouwd in neogotische stijl. Het gebouw is in 1990 volledig gerenoveerd. De klok (anno 1740) van de kapel is afkomstig van de in 1842 afgebroken Oosterpoort.

Calvariegroep

De calvarieberg is ook aangesteld als rijksmonument. De beeldengroep is gemaakt in 1893 voor atelier De Roo. In de berg liggen de grafstenen van deken Th. Brouwer (overleden in 1905), pastoor A.A. van Eyndhoven (uit Heeg), pastoor B.T. Stoverinck (overleden in 1930) en deken J. v. Galkom (overleden in 1964).

Impressie

Externe link


Monumenten in de buurt van R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk in Sneek

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, kapel

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De KAPEL, horend bij het complex van de BEGRAAFPLAATS van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk te Sneek ligt in de zuid-oosthoek ..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, Calvarieberg

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De CALVARIEBERG bestaat uit een ondermetseling van hardgrauw in basterdtras met daarop de hardstenen standbeelden van de gekruisi..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, toegangshek

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het TOEGANGSHEK maakt deel uit van het ontwerp van de Rooms Katholieke begraafplaats van de St. Martinuskerk te Sneek. Op de binn..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Rooswinkel/Stockmann-Rooswinkel

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Bij de absis van de kapel op de Rooms Katholieke Begraafplaats uit 1892 te Sneek bevindt zich een natuurstenen, tempelvormig GRAF..

R.K. Begraafplaats St. Martinuskerk, grafmonument familie Visser

Leeuwarderweg 83
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Op de Rooms Katholieke begraafplaats te Sneek staat het GRAFMONUMENT voor de familie Visser; de eerste begravene was M.J. Brennin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)