Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Windmotor Teroele in Teroele

Molen

Troelstraweg 27
8524DK Teroele (gemeente Skarsterlân)
Friesland

Bouwjaar: tussen 1920 en 1925


Beschrijving van Windmotor Teroele

Inleiding De middelgrote AMERIKAANSE WINDMOTOR is een markant herkenningspunt aan de rand van het Koevordermeer. De naar Amerikaans model ontstane windmolen van het type "Herkules Metallicus Windturbine" is in Duitsland gefabriceerd door de "Vereinigte Windturbine Werke AG" te Dresden. De molen werd geïmporteerd door de Rotterdamse handelsmaatschappij R.S.Stokvis & Zonen Ltd. en tussen 1920 en 1925 gebouwd door de Balkster Machinefabriek van H.Koelstra voor de bemaling van een bij twee boeren in gebruik zijnde gedeelte van de Teroelster Polder. Omschrijving De voor de afmeting van de molen zeer hoge 10 meter hoge toren staat in een uit beton opgetrokken fundering. Kenmerkend voor deze kleine "Herkules" windmotor is het ontbreken van een betonnen onderbouw. De voorwaterloop is voorzien van een stalen krooshek en een dubbele schotbalksponning. De stalen vijzel is gelegen in een betonnen vijzelbak met houten deksels. De betonnen achterwaterloop is voorzien van een houten wachtdeur en een dubbele schotbalksponning. De molen maalt uit op het Koevordermeer (Friese boezem). De stalen toren heeft een ladder en een achtkantige stelling. De stelling bestaande uit stalen liggers, een houten dek en een stalen hekwerk. Aan de bovenzijde van de toren is een op kogellagers draaiend gietstalen motorlichaam aangebracht. Het achttien gegalvaniseerd stalen bladen tellende windrad heeft een diameter van 5.5 meter. Het rad bestaat uit zes straalarmen waartussen segmenten met ieder drie bladen verbonden door twee ringen zijn aangebracht. De molen is voorzien van twee vanen: een hoofdvaan en een zijvaan. De eerste dient voor de zelfregeling naar de windrichting, de tweede voor zelfregeling naar windsterkte. De molen is voorzien van een gietstalen gaande werk en stalen spillen. Waardering De zgn. Amerikaanse windmotor uit het begin van de 20e eeuw is van cultuurhistorisch en industrieel-archeologisch belang: - voor de geschiedenis van de industriële archeologie van Nederland in het bijzonder van die der windmotoren; - voor de ontwikkeling van de vroeg-20e-eeuwse Nederlandse bemalingstechniek met gebruikmaking van Amerikaans model windmolens; - als voorbeeld voor de fase tussen windmolenbemaling en motorbemaling; - vanwege zijn rol in het ontstaan van de bemalinggeschiedenis van de " Teroelster Polder" later het waterschap "Boarn en Klif"; - vanwege de zeldzaamheid van de kleine "Herkules" windmotoren zonder betonnen onderbouw gebouwd op een hoge toren; - vanwege zijn landschappelijke betekenis als markant herkenningspunt aan de rand van het Koevordermeer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514077
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Windmotor Teroele
De windmotor in 2007
De windmotor in 2007
Basisgegevens
Plaats Teroele, Friesland
Bouwjaar tussen 1920 en 1925
Type Amerikaanse windmotor
Vlucht 5 m
Functie poldermolen
Huidig gebruik  niet-maalvaardig
Externe link(s)
De Hollandsche Molen
Windmotordatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Windmotor Teroele is een poldermolen bij het dorp Teroele, dat in de Friese gemeente Skarsterlân ligt. De molen is een Amerikaanse windmotor, die enkele honderden meters ten noorden van het dorp aan de rand van het Koevordermeer staat. Hij werd tussen 1920 en 1925 gebouwd. De windmotor verkeerde in 2008 in slechte toestand en is niet voor publiek geopend.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Windmotor Teroele in Teroele

Klokkenstoel

Nummer 7
Dijken (Gemeente Skarsterlân)
Klokkestoel. Op een verhoogd rond door een gracht omgeven kerkhof staat een houten klokkestoel met gebogen overhuiving waarin klok van J. Bu..

Kerkhof en twee zerken in kerk

Tsjerkepôle 7
Terkaple (Gemeente Skarsterlân)
Door heg omgeven kerkhof. In de kerk twee gebeeldhouwde zerken een door P. Dircks 1570 en een door Jacob Lous 1610.

Klokkenstoel

Nummer 6
Dijken (Gemeente Skarsterlân)
Op een door een gracht omringd kerkhof, toegankelijk over een dam waarop een aardig houten hek met klauwstukken, houten KLOKKESTOEL met helm..

Hervormde kerk en toren

Oasingaleane 9
Langweer (Gemeente Skarsterlân)
Herv. Kerk en Toren. Aan het westelijk uiteinde van het oude centrum op een omheind kerkhof gelegen ruim eenschepig kerkgebouw met toren uit..

Grafzerk in de tuin van de pastorie, afkomstig uit de kerk

Oasingaleane 11
Langweer (Gemeente Skarsterlân)
In de tuin van de pastorie een tot kerkinventaris behorend hebbende gebeeldhouwde zerk uit 1625.

Kaart & Routeplanner

Route naar Windmotor Teroele in Teroele

Foto's (1)