Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, toegangshek in Ouwsterhaule

Overig

Jetze Veldstraweg 31
8513CK Ouwsterhaule (gemeente Skarsterlân)
Friesland

Bouwjaar: 1857


Beschrijving van Hervormde kerk, toegangshek

Inleiding Neo-Classicistisch midden-19de-eeuws gietijzeren HEK op bakstenen DAM. Het hek vormt de toegang tot de Hervormde Kerk (rijksmonument nr. 13247) en de begraafplaats van Ouwsterhaule. Het lage hek op de gemetselde muurdam rechts van het hek is van recente datum en valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege. Omschrijving Gietijzeren hek op bakstenen dam, bestaande uit twee midden- en twee zijvleugels tussen gecanneleerde pijlers op hardstenen basement; de spijlen zijn om en om afgezet met speerpunten, de pijlers met dubbele hellebaarden. De naald wordt bekroond door een kruisvorm, zijnde een combinatie van een speerpunt en een hellebaard. Aan de onder en bovenzijde diagonaal gekruiste vakken. Aan de bovenzijde, respectievelijk links en rechts, het opschrift 'ANNO' '1857'. Waardering Het HEK op bakstenen DAM, behorende bij de Hervormde Kerk te Ouwsterhaule, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is; - vanwege de hoge mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514070
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, toegangshek in Ouwsterhaule

Kerk van Ouwsterhaule

Jetze Veldstraweg 31
Ouwsterhaule (Gemeente Skarsterlân)
Herv. Kerk. In de kerk wellicht nog middeleeuws kerkgebouw in 1877 ommetseld, nadat in 1802 de westgevel en de dakruiter waren vernieuwd. In..

Klokkenstoel met helmdak

Jetze Veldstraweg 11
Ouwsterhaule (Gemeente Skarsterlân)
KLOKKESTOEL. Op een door een gracht omgeven verhoogd kerkhof een houten klokkestoel met helmdak.

Klokkenstoel

Jetze Veldstraweg 81
Ouwster Nijega (Gemeente Skarsterlân)
Klokkestoel. Op een verhoogd door een gracht omgeven rond kerkhof staat een houten klokkestoel met gebogen overhuiving. Klokkestoel met klok..

Kerk van Haskerhorne. Hervormde kerk vanwege inventaris

Haulsterweg 1
Haskerhorne (Gemeente Skarsterlân)
De Herv. Kerk vanwege 17e eeuwse preekstoel en doophek, een 16e eeuwse, een 17e eeuwse en drie 18e eeuwse zerken. En een vroeg 18e eeuws org..

Skarrenmolen

Hollandiastraat 11
Scharsterbrug (Gemeente Skarsterlân)
Monnikmolen waarschijnlijk 18e eeuws aan de Scharsterrijn, poldermolen van de Polder Rijpkema.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)