Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Nicolaaskerk, Lourdesgrot in Sint Nicolaasga

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 14
8521JZ Sint Nicolaasga (gemeente Skarsterlân)
Friesland

Bouwjaar: 1935
Architect: H. Huitema Huitema H. Huitema


Beschrijving van Sint-Nicolaaskerk, Lourdesgrot

Inleiding In 1935 werd in de pastorietuin van de St. Nicolaaskerk (monumentnummer 13252) een kopie gebouwd van de bedevaartsgrot te Lourdes. De LOURDESGROT werd gebouwd door Huite Huitema, een boerenzoon met een handicap, die in 1933 na een pelgrimage naar Lourdes genezen huiswaarts keerde. De replica vervaardigde hij met de hulp van de plaatselijke timmerman en enkele knechten. Omschrijving De grot is een kopie op ware grootte van de grot te Lourdes. Het bouwsel van 12 bij 8 meter met een hoogte van 7 meter is dubbelwandig en vervaardigd van gewapend beton. Rechtsboven in een nis bevindt zich het beeld van Maria. Onder de nis is in de betonstructuur een bloembak gecreëerd. Voor de grot staat een smeedijzeren hek met Latijnse kruisen op de hoofdstijlen. De grot heeft een dekvloer van cement en in de zijwanden twee kaarsnissen. In de grot staat een beeld van de geknielde Bernadette, aan wie Maria in Lourdes was verschenen. Waardering De Lourdesgrot in de pastorietuin van de St. Nicolaaskerk te St. Nicolaasga is van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is; - vanwege de hoge mate van gaafheid; - vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid van het object in de provincie Friesland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514069
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Nicolaaskerk
Sint Nicolaaskerk
Sint Nicolaaskerk
Plaats Sint Nicolaasga
Gebouwd in 1887
Gewijd aan Nicolaas van Myra.
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  13252
Architectuur
Architect(en) J.D. van der Weide
Interieur
Orgel Lodewijk Ypma
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Nicolaaskerk is een kerkgebouw in Sint Nicolaasga in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De rooms-katholieke parochiekerk is gewijd aan Nicolaas van Myra. De kerk is een neogotische kruisbasiliek uit 1887 en is ontworpen door de Friese architect Jan Doedes van der Weide. De toren is 61 meter hoog. Het orgel uit 1871 is gebouwd door Lodewijk Ypma en was in 1975 overgeplaatst vanuit de r.k. kerk van Akersloot. De gebrandschilderde ramen in de kerk zijn ontworpen door de kunstenaar Jacob Ydema. De doopvont werd in 1973 overgenomen van de H. Hartkerk uit Den Haag.

Bij de kerk is ook een lourdesgrot aanwezig.

De ingang van de kerk

Monumenten in de buurt van Sint-Nicolaaskerk, Lourdesgrot in Sint Nicolaasga

Sint-Nicolaaskerk

Kerkstraat 14
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
St.Nicolaas, 1885-1887, J.D. van der Weide. Neogotische kruisbasiliek met door haakse en overhoekse steunberen begeleide toren van twee verd..

Sint-Nicolaaskerk, grafleggingsreliëf en beelden

Kerkstraat 14
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
De Rooms Katholieke kerk bezit een 16e eeuws grafleggingsrelief in hout gesneden en twee in 1839 verworven beelden van Maria en Jozef.

Wilhelminaoord

Sietze Hepkemalaan 4
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Omschrijving De VILLA, gebouwd in 1907 naar ontwerp van H. H. Kramer in een mengeling van Chaletstijl en Art Nouveau, omvat drie bouwlagen ..

Wilhelminaoord, tuinmanswoning

Sietze Hepkemalaan 6
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Omschrijving De eenvoudige TUINMANSWONING uit 1907 is opgetrokken in donkerrode baksteen. De gevels zijn vanaf 2,10 m. bepleisterd en de wo..

Protestantse kerk

Omloop 2
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Herv. Kerk. Op verhoogd deels ommuurd kerkhof gelegen eenvoudig kerkgebouw uit 1721 met dakruiter boven de westgevel. In de kerk 17e eeuwse ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Nicolaaskerk, Lourdesgrot in Sint Nicolaasga

Foto's (1)