Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doniastate, kantoor in Engelse Landhuisstijl in Sint Nicolaasga

Gebouw

De Rijlst 57
8521NJ Sint Nicolaasga (gemeente Skarsterlân)
Friesland

Bouwjaar: 1938


Beschrijving van Doniastate, kantoor in Engelse Landhuisstijl

Omschrijving Het KANTOOR uit 1938 is opgetrokken in de trant van de Engelse Landhuisstijl. Het omvat één bouwlaag met samengesteld dak en bestaat als het ware uit een vierkant bouwdeel onder een concaaf piramidedak. Aan de zuid-oostzijde van dit geheel is een rechthoekig lager blok onder een samengesteld dak ingeschoven, waar een langgerekt smal, iets lager bouwdeel, onder een zadeldak tegen aan is gebouwd. Het gebouw is opgetrokken in donkerrode baksteen en is vanaf de onderdorpel van de kozijnen wit bepleisterd. Het dak wordt gedekt met een rood-oranje geglazuurde Romaanse pan. Centraal in de nok van het vierkante bouwdeel en op de kop van het langgerekte bouwdeel staat een gemetselde schoorsteen. Voorzijde (zuid-west): in het vierkante deel een groot venster met vier bovenlichten; in het dakvlak een dakkapel met plat dak en twee vier-ruits vensters; in het rechthoekige deel, de houten, aan de bovenzijde halfronde, samengestelde voordeur met een getrapte gemetselde omlijsting; voor de deur een stenen stoep; rechts hiervan een twee-ruits venster, in het dakvlak een dakkapel. Zuid-oostzijde: in de flank van het vierkante deel, naast de voordeur, een smal venster met daaronder in het metselwerk een gedenksteen met opschrift: 'Gedenksteen geplaatst door C.J. de JONG en SOPHIE de JONG, LYCKLAMA a NIJENHOLT op Maria Lichtmis 1938'; twee vensters in het rechthoekige deel; het langgerekte deel blind en verbonden met de muur tussen villa en kantoor; in deze muur twee poorten. Noord-westzijde: een venster met drie bovenlichten; in het dakvlak een dakkapel. Achterzijde (noord-oost): in het vierkante deel twee vensters met verticale roede met ieder twee bovenlichten; in het rechthoekige deel, twee identieke vensters; in het langwerpige deel drie maal deze zelfde vensters. Alle vensters hebben een keramische lekdorpel en een halfsteens rollaag. Het INTERIEUR bevat o.a.: de hal, zwart-geel betegeld met granieten vloer; hoofdvertrek in het vierkante deel, kinderbinten met zware moerbalken rustend op forse sleutelstukken met peerkraal, houten lambrizering, gemetselde schouw met Delftsblauw tegeltableau met als voorstelling een zeilschip, zware paneeldeuren, in de kozijnen een zware tandlijst met architraaf; de vloeren zijn van hout en alle deuren en kozijnen zijn origineel. Waardering Het kantoor behorende bij Doniastate is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is; - vanwege de gaafheid van zowel het exterieur als het interieur; - in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514065
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doniastate, kantoor in Engelse Landhuisstijl in Sint Nicolaasga

Doniastate

De Rijlst 55
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Omschrijving Villa uit omstreeks 1910, met elementen van de Vernieuwingsstijl. Het pand, bestaat uit een hoofdblok onder een samengesteld d..

Doniastate, koetshuis

De Rijlst 55
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Inleiding Het KOETSHUIS uit omstreeks 1910 in Vernieuwingsstijl en vermoedelijk naar ontwerp van H.H. Kramer, is tegenwoordig gedeeltelijk ..

Boschoord

Huisterheide 1
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Inleiding Enkellaags eclectische zomer- en wintervilla met souterrain, verhoogd middendeel en overdekt bordes. Boschoord werd in 1871 gebou..

Wilhelminaoord, tuinmanswoning

Sietze Hepkemalaan 6
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Omschrijving De eenvoudige TUINMANSWONING uit 1907 is opgetrokken in donkerrode baksteen. De gevels zijn vanaf 2,10 m. bepleisterd en de wo..

Wilhelminaoord

Sietze Hepkemalaan 4
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Omschrijving De VILLA, gebouwd in 1907 naar ontwerp van H. H. Kramer in een mengeling van Chaletstijl en Art Nouveau, omvat drie bouwlagen ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Doniastate, kantoor in Engelse Landhuisstijl in Sint Nicolaasga