Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doniastate, koetshuis in Sint Nicolaasga

Gebouw

De Rijlst 55
8521NJ Sint Nicolaasga (gemeente Skarsterlân)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910
Architect: verm. H.H. Kramer Kramer 1910 verm. H.H. Kramer


Beschrijving van Doniastate, koetshuis

Inleiding Het KOETSHUIS uit omstreeks 1910 in Vernieuwingsstijl en vermoedelijk naar ontwerp van H.H. Kramer, is tegenwoordig gedeeltelijk in gebruik als woonhuis en gedeeltelijk als werkplaats. De verdieping is ingericht als woning met een entree aan de achterzijde. Hiervoor zijn aan de achterzijde in het dakvlak forse dakkapellen geplaatst. De voormalige stallen zijn in gebruik als werkplaats en middels een houten wand opgedeeld. Omschrijving Het gebouw heeft een gemetselde borstwering, uitgevoerd in rode baksteen en is daarboven bepleisterd. Het samengesteld dak is gedekt met een rood-oranje geglazuurde Romaanse pan. Voorgevel: dubbele inrijdeuren met geprofileerde bovendorpel onder rollaag met daarboven concaaf lopend schoon metselwerk; dubbel twaalf-ruits venster onder halfrond bovenlicht; dakkapel onder zadeldak en met gepotdekselde houten borstwering; hijsbalk; aan weerszijden van de inrijdeuren drielichtsvenster met drie-ruits bovenlicht; gemetselde lekdorpel, segmentboog en metselwerk timpaan. De beide zijgevels zijn blind met in het dakvlak een dakkapel onder een plat dak. Achtergevel: forse dakkapel; van links naar rechts, twee kleine vensters, toegangsdeur tot woning met twee flankerende vensters en meer-ruits bovenlichten, deuren naar de voormalige stallen en twee kleine vensters. Het INTERIEUR bevat weinig bijzonderheden, de balken op sleutelstukken en klinkervloer van de stallen zijn nog origineel. Waardering Het koetshuis behorende bij Doniastate is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514064
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doniastate, koetshuis in Sint Nicolaasga

Doniastate

De Rijlst 55
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Omschrijving Villa uit omstreeks 1910, met elementen van de Vernieuwingsstijl. Het pand, bestaat uit een hoofdblok onder een samengesteld d..

Doniastate, kantoor in Engelse Landhuisstijl

De Rijlst 57
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Omschrijving Het KANTOOR uit 1938 is opgetrokken in de trant van de Engelse Landhuisstijl. Het omvat één bouwlaag met samengesteld dak en..

Boschoord

Huisterheide 1
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Inleiding Enkellaags eclectische zomer- en wintervilla met souterrain, verhoogd middendeel en overdekt bordes. Boschoord werd in 1871 gebou..

Wilhelminaoord, tuinmanswoning

Sietze Hepkemalaan 6
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Omschrijving De eenvoudige TUINMANSWONING uit 1907 is opgetrokken in donkerrode baksteen. De gevels zijn vanaf 2,10 m. bepleisterd en de wo..

Wilhelminaoord

Sietze Hepkemalaan 4
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Omschrijving De VILLA, gebouwd in 1907 naar ontwerp van H. H. Kramer in een mengeling van Chaletstijl en Art Nouveau, omvat drie bouwlagen ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Doniastate, koetshuis in Sint Nicolaasga