Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilhelminaoord, tuinmanswoning in Sint Nicolaasga

Kasteel Buitenplaats

Sietze Hepkemalaan 6
8521DH Sint Nicolaasga (gemeente Skarsterlân)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910
Architect: H.H. Kramer Kramer 1910 H.H. Kramer


Beschrijving van Wilhelminaoord, tuinmanswoning

Omschrijving De eenvoudige TUINMANSWONING uit 1907 is opgetrokken in donkerrode baksteen. De gevels zijn vanaf 2,10 m. bepleisterd en de woning heeft een zadeldak gedekt met een rode kruispan. De rechthoekige woning heeft een uitbouw onder een lessenaarsdak aan de zuidzijde. Tegen de oostzijde is een aanbouw uit de jaren '70 met een plat dak. Deze is gedeeltelijk geïntegreerd met het woonhuis en valt buiten de bescherming van rijkswege. De westgevel heeft op de begane grond een venster met dubbel bovenlicht en twee blinden. De lekdorpel is van baksteen en boven het venster 'zweeft' in het pleisterwerk een halfsteens gemetselde segmentboog. Onder de nok bevindt zich een tweede venster met een drie-ruits bovenlicht, een bakstenen lekdorpel en een gemetselde segmentboog. De geprofileerde windveerlijst rust op klossen. De westzijde van de uitbouw heeft twee vensters met bovenlicht, gemetselde rollaag en gemetselde lekdorpel. Voorheen hadden deze vensters ieder een luik, deze zijn echter verwijderd. De noordzijde heeft twee T-vensters met bovenlicht en gemetselde lekdorpel. Centraal op het dak, boven de bakgoot op klossen, staat een gemetselde schoorsteen. De zuidzijde heeft een venster als in de voorgevel. De ingang tot de woning bevindt zich aan de oostzijde. Het INTERIEUR is redelijk origineel met uitzondering van een doorbraak naar het nieuwe gedeelte waarin een keuken is gesitueerd. De voormalige voordeur in de hal is verdwenen. De verdieping is volledig betimmerd met verticale houten delen met een bossing. Waardering De tuinmanswoning behorende bij 'Wilhelmina-oord' is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514061
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wilhelminaoord, tuinmanswoning in Sint Nicolaasga

Wilhelminaoord

Sietze Hepkemalaan 4
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Omschrijving De VILLA, gebouwd in 1907 naar ontwerp van H. H. Kramer in een mengeling van Chaletstijl en Art Nouveau, omvat drie bouwlagen ..

Sint-Nicolaaskerk

Kerkstraat 14
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
St.Nicolaas, 1885-1887, J.D. van der Weide. Neogotische kruisbasiliek met door haakse en overhoekse steunberen begeleide toren van twee verd..

Sint-Nicolaaskerk, grafleggingsreliëf en beelden

Kerkstraat 14
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
De Rooms Katholieke kerk bezit een 16e eeuws grafleggingsrelief in hout gesneden en twee in 1839 verworven beelden van Maria en Jozef.

Sint-Nicolaaskerk, Lourdesgrot

Kerkstraat 14
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Inleiding In 1935 werd in de pastorietuin van de St. Nicolaaskerk (monumentnummer 13252) een kopie gebouwd van de bedevaartsgrot te Lourdes..

Protestantse kerk

Omloop 2
Sint Nicolaasga (Gemeente Skarsterlân)
Herv. Kerk. Op verhoogd deels ommuurd kerkhof gelegen eenvoudig kerkgebouw uit 1721 met dakruiter boven de westgevel. In de kerk 17e eeuwse ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wilhelminaoord, tuinmanswoning in Sint Nicolaasga