Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekelum: Paviljoen in Bennekom

Kasteel Buitenplaats

Edeseweg 124
6721KE Bennekom (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Hoekelum: Paviljoen

Omschrijving Houten ornamenteel PAVILJOEN. Paviljoen uit ca. 1860, gesitueerd op een glooiing in het park ten noordwesten van het huis opgetrokken in historiserende classicistische stijl met elementen van chalet-stijl. Het paviljoen is naar de achterzijde driezijdig uitgebouwd en is overkapt door een flauw zadeldak met overstek. Het aan de voorzijde open paviljoen is opgebouwd uit en voorzien van ornamentele beschilderde stijlen, daklijsten, consoles, opgevuld met latwerk, houtsnijwerk, smeedwerk, houtwerk en gaas. De dichte driezijdige achterwand van het paviljoen is opgevuld met rondhout in visgraatmotief. Het paviljoen is in 1990 gerestaureerd. Waardering Het PAVILJOEN is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik; - vanwege de bouwstijl en de bijzondere architectonische detaillering; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de grote zeldzaamheidswaarde; - als 'point de vue' in de historische parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514053
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoekelum
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Tussen Ede en Bennekom
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Huidige functie Trouwlocatie gemeente Ede
Luthers buitencentrum
Gebouwd in voor 1396
Herbouwd in 1735
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  514038

Hoekelum is een kasteel en landgoed tussen Ede en Bennekom, in de Nederlandse provincie Gelderland.

De oudste vermelding dateert uit 1396, als Randolph van Hoekelum, jagermeester van de hertog van Gelre, ermee beleend wordt. Het moet echter veel ouder zijn, omdat de belening spreekt van “het oude goed te Hoekelum”. Het oudste stenen gebouw ter plekke dateerde uit circa 1325. Hoekelum was toentertijd gekoppeld aan het erfelijke jagermeestersambt.

Vanaf de zestiende eeuw is het goed in bezit van de familie Van Poelwijck, nadien is het diverse malen verkocht. In 1695 werd het gekocht door Hessel van Lawick.

Door vererving kwam het vervolgens in bezit van de families Van Balveren en Van Wassenaer. In 1988 werd het landgoed overgedragen aan het Geldersch Landschap.

Het gebouw werd omstreeks 1735 vrijwel geheel herbouwd, en omstreeks 1914 verbouwd naar ontwerp van Johan Wilhelm Hanrath. Thans is het in gebruik als Luthers buitencentrum en als trouwlocatie van de gemeente Ede.

Landgoed

De oppervlakte van het landgoed, in bezit van Gelders Landschap is 112 ha.[1] Rond het landhuis is een park aangelegd in de stijl van onder andere Johan David Zocher. Door het park met slingerende paden en rechte boslanen is een spreng aangelegd. In het park bevindt zich, naast het hoofdgebouw, nog een aantal andere monumentale objecten[2]:

 • koetshuis
 • kinderhuisje
 • houten paviljoen
 • ijskelder
 • gele brug
 • herdenkingsobelisk
 • dienstwoning
 • boerderij. Hier wordt op ambachtelijke wijze kaas gemaakt. tevens is het een kampeerboerderij.
 • bakhuisje
 • theehuis
 • Huis Noordereng, met moestuinmuur en koetshuis is ook gelegen in deze historische buitenplaats.

Galerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Hoekelum: Paviljoen in Bennekom

Hoekelum: Landhuis

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving HOOFDGEBOUW HUIS HOEKELUM. Rechthoekig deels omgracht huis, opgetrokken in rode baksteen onder een afgeplat schilddak met to..

Hoekelum: Kinderhuisje/Rotshuisje

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving KINDERHUISJE. Klein huisje op rechthoekige grondslag met afgeschuinde hoeken aan voor(oost-)zijde onder overstekend schildda..

Hoekelum: IJskelder

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving IJSKELDER. Bakstenen ijskelder, vermoedelijk in oorsprong uit het einde van de lSde eeuw daterend, bestaande uit een lange ga..

Hoekelum: Obelisk

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving OBELISK. Hardstenen obelisk op afgeplat pyramidevormige voeting van rivierkeien, gelegen iets ten oosten van het midden van ..

Hoekelum: Gele Brug

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving ORNAMENTELE RONDBOOGBRUG MET IJZEREN LEUNINGEN. Rode bakstenen 19de-eeuwse rondboogbrug in een schuine hoek over de waterloo..

Kaart & Routeplanner