Huis Noordereng: Koetshuis in Bennekom

Edeseweg 122
6721KE Bennekom (gemeente Ede)

Beschrijving van Huis Noordereng: Koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS NOORDERENG. Een waarschijnlijk omstreeks 1880-1890 gebouwd koetshuis, opgetrokken in baksteen, even ten noordoosten van huis Noordereng op rechthoekige grondslag onder zadeldak met rode mulde pannen. Aan de rechterzijde een houtloods. Voorgevel: Twee getoogde deuropeningen met links een dubbele deur en rechts thans een samengestelde deur (oorspronkelijk vermoedelijk eveneens een dubbele deur), beide met getoogde bovenlichten met spaakroeden. In rechter bovenlicht twee vliegopeningen. In de met horizontale delen beklede en met windveer afgeslote topgevel centraal een hooiluik met aan weerszijden een vierruits venster. In de linker gevel 5 vensters van recente datum. Voor de inrijdeuren een stoep van klinkers en keien. Waardering Het KOETSHUIS NOORDERENG is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sobere en doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)