Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekelum: Bakhuis in Bennekom

Kasteel Buitenplaats

Edeseweg 122
6721KE Bennekom (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Hoekelum: Bakhuis

Omschrijving Ornamenteel BAKHUIS. Bakhuis op rechthoekige grondslag, wit gepleisterd met plint, onder zadeldak met rode Hollandse pannen, voorzien van een schoorsteen. Het bakhuis dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de l9de eeuw en was wellicht oorspronkelijk vanuit huis Hoekelum en de parkaanleg zichtbaar. Thans staat bet bakhuis verscholen achter de boerderij (complexonderdeel 12). Centraal in de voorgevel een opgeklampte deur met halfrond bovenlicht. Aan weerszijden een ovaalvormig venster met ruitvormige ijzeren roedenverdeling. In de topgevel een ovaal venster met dwarskruisroeden. In de rechter gevel een luik. Linker en achtergevel gaan schuil achter een aanbouw. Waardering Het BAKHUIS is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaafheid; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514048
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoekelum
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Tussen Ede en Bennekom
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Huidige functie Trouwlocatie gemeente Ede
Luthers buitencentrum
Gebouwd in voor 1396
Herbouwd in 1735
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  514038

Hoekelum is een kasteel en landgoed tussen Ede en Bennekom.

De oudste vermelding dateert uit 1396, als Randolph van Hoekelum, jagermeester van de hertog van Gelre, ermee beleend wordt. Het moet echter veel ouder zijn, omdat de belening spreekt van “het oude goed te Hoekelum”. Het oudste stenen gebouw ter plekke dateerde uit circa 1325. Hoekelum was toentertijd gekoppeld aan het erfelijke jagermeestersambt.

Vanaf de zestiende eeuw is het goed in bezit van de familie Van Poelwijck, nadien is het diverse malen verkocht. In 1695 werd het gekocht door Hessel van Lawick.

Door vererving kwam het vervolgens in bezit van de families Van Balveren en Van Wassenaer. In 1988 werd het landgoed overgedragen aan het Geldersch Landschap.

Het gebouw werd omstreeks 1735 vrijwel geheel herbouwd, en omstreeks 1914 verbouwd naar ontwerp van Johan Wilhelm Hanrath. Thans is het in gebruik als Luthers buitencentrum en als trouwlocatie van de gemeente Ede.

Landgoed

De oppervlakte van het landgoed, in bezit van Gelders Landschap is 112 ha.[1] Rond het landhuis is een park aangelegd in de stijl van onder andere Johan David Zocher. Door het park met slingerende paden en rechte boslanen is een spreng aangelegd. In het park bevindt zich, naast het hoofdgebouw, nog een aantal andere monumentale objecten[2]:

 • Koetshuis
 • Kinderhuisje
 • Houten paviljoen
 • IJskelder
 • Gele brug
 • Herdenkingsobelisk
 • Dienstwoning
 • Boerderij. Hier wordt op ambachtelijke wijze kaas gemaakt. tevens is het een kampeerboerderij.
 • Bakhuisje
 • Theehuis
 • Huis Noordereng, met moestuinmuur en koetshuis is ook gelegen in deze historische buitenplaats.

Galerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Hoekelum: Bakhuis in Bennekom

Huis Noordereng: Koetshuis

Edeseweg 122
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving KOETSHUIS NOORDERENG. Een waarschijnlijk omstreeks 1880-1890 gebouwd koetshuis, opgetrokken in baksteen, even ten noordoosten..

Hoekelum: Stal

Edeseweg 122
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving STAL. Rode bakstenen stal op rechthoekige grondslag onder zadeldak met gesmoorde en rode Hollandse pannen. Aan de achterzijde..

Hoekelum: Boerderij

Edeseweg 122
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving BOERDERIJ. Rode bakstenen bedrijfsgedeelte van boerderij uit ca. 1890 op rechthoekige grondslag onder met rode Tuiles-du-Nord..

Hoekelum: Landhuis

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving HOOFDGEBOUW HUIS HOEKELUM. Rechthoekig deels omgracht huis, opgetrokken in rode baksteen onder een afgeplat schilddak met to..

Hoekelum: Kinderhuisje/Rotshuisje

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving KINDERHUISJE. Klein huisje op rechthoekige grondslag met afgeschuinde hoeken aan voor(oost-)zijde onder overstekend schildda..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoekelum: Bakhuis in Bennekom