Huis Noordereng: Moestuinmuur in Bennekom

Edeseweg 130
6721KE Bennekom (gemeente Ede)

Beschrijving van Huis Noordereng: Moestuinmuur

Qmschrijving MOESTUINMUUR. Rode bakstenen moestuinmuur uit Ca. 1850, thans deels in ruïneuze staat, langs de west-, noord-, en oostzijde van de voormalige moestuin. De noordzijde van de muur is geintegreerd in de gevels van het complex van voormalige dienstwoningen en oranjerie: laatstgenoemd complex is gezien de verbouwingen en veranderingen in de loop der tijd voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. De muur wordt door pijlers geleed, nog deels voorzien van een pyramide-vormige bekroning. De muur zelf wordt door een ezelsrug bekroond. Een unieke karakteristiek van de muur vormt de bouwwijze op spaarbogen, waarschijnlijk uitgedacht in verband met bewortelingsmogelijkheden van het leifruit. Deze spaarbogen zijn aan de westzijde van de muur nog duidelijk waarneembaar. Waardering De MOESTUINMUUR is van algemeen cultuurhistorich en architectonisch van belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en funktioneel onderdeel van een Nederlandse historische buitenplaats; - vanwege de unieke constructie van de muur op spaarbogen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)