Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Noordereng: Moestuinmuur in Bennekom

Tuin Park Landgoed

Edeseweg 130
6721KE Bennekom (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Huis Noordereng: Moestuinmuur

Qmschrijving MOESTUINMUUR. Rode bakstenen moestuinmuur uit Ca. 1850, thans deels in ruïneuze staat, langs de west-, noord-, en oostzijde van de voormalige moestuin. De noordzijde van de muur is geintegreerd in de gevels van het complex van voormalige dienstwoningen en oranjerie: laatstgenoemd complex is gezien de verbouwingen en veranderingen in de loop der tijd voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. De muur wordt door pijlers geleed, nog deels voorzien van een pyramide-vormige bekroning. De muur zelf wordt door een ezelsrug bekroond. Een unieke karakteristiek van de muur vormt de bouwwijze op spaarbogen, waarschijnlijk uitgedacht in verband met bewortelingsmogelijkheden van het leifruit. Deze spaarbogen zijn aan de westzijde van de muur nog duidelijk waarneembaar. Waardering De MOESTUINMUUR is van algemeen cultuurhistorich en architectonisch van belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en funktioneel onderdeel van een Nederlandse historische buitenplaats; - vanwege de unieke constructie van de muur op spaarbogen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514047
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Noordereng
Huis Noordereng
Huis Noordereng
Locatie Tussen Ede en Bennekom
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Huidige functie Wonen
Gebouwd in 1849
Herbouwd in 1904
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  514041

Huis Noordereng is een landhuis dat onderdeel uitmaakt van het landgoed Hoekelum tussen Ede en Bennekom in de Nederlandse provincie Gelderland.

Het landhuis is, in 1849, in chaletstijl gebouwd. In 1904 is het landhuis ingrijpend verbouwd. Het huis werd gebouwd in opdracht van baron Otto van Wassenaer van Catwijck. Het huis, evenals het naastgelegen koetshuis en de aangrenzende moestuinmuur, is beschermd als rijksmonument.

Moestuinmuur

Een bekende bewoner van het huis was, van 1860 tot 1896, de Edese burgemeester Van Borssele.


Monumenten in de buurt van Huis Noordereng: Moestuinmuur in Bennekom

Huis Noordereng

Edeseweg 128
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving HUIS NOORDERENG. Tweede hoofdgebouw van de buitenplaats, met een chaletachtige hoofdvorm, gebouwd in 1849 en ingrijpend verb..

Hoekelum: Koetshuis

Edeseweg 126
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving KOETSHUIS. Witgepleisterd koetshuis op rechthoekige grondslag, in oorsprong daterend uit de laatste kwart van de 18de eeuw, b..

Hoekelum: Obelisk

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving OBELISK. Hardstenen obelisk op afgeplat pyramidevormige voeting van rivierkeien, gelegen iets ten oosten van het midden van ..

Hoekelum: Gele Brug

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving ORNAMENTELE RONDBOOGBRUG MET IJZEREN LEUNINGEN. Rode bakstenen 19de-eeuwse rondboogbrug in een schuine hoek over de waterloo..

Hoekelum: Landhuis

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving HOOFDGEBOUW HUIS HOEKELUM. Rechthoekig deels omgracht huis, opgetrokken in rode baksteen onder een afgeplat schilddak met to..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)