Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekelum: Dienstwoning in Bennekom

Kasteel Buitenplaats

Edeseweg 120
6721KE Bennekom (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Hoekelum: Dienstwoning

Omschrijving DIENSTWONING. Een rond 1850 gebouwde dienstwoning, gelegen naast de zuidelijke oprijlaan naar huis Hoekelum, opgetrokken in baksteen, op rechthoekige grondslag, onder rieten wolfsdak met vorstpannen. Het linker dakschild is voorzien van daklichten, het rechter van dakvensters met gebogen bovenzijde. De naar het park gerichte voorgevel is relatief rijk uitgevoerd met hoeklisenen en afgewolfe klokgevel met spitsboogvenster. Onder het wolfseind is een geprofileerde lijst aangebracht. Beganegronds aan weerszijden een rondvenster met dwarskruisvormige roedengeleding. Rechter gevel: centraal een deurkozijn, vermoedelijk aangebracht in de bouwtijd van de woning, met nieuwe deur. Aan weerszijden een venster van recente datum. Ook in linker gevel twee vensters van recente datum. Achtergevel: de achtergevel is van een forser wolfseind voorzien dan de voorgevel. Links een opgeklampte deur, rechts een stolpvenster met nieuwe luiken. Inwendig: oude onderdelen zijn de tegels in de hal, deuren van de voormalige bedsteden en de trap in de kelder. Waardering De DIENSTWONING is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de decoratieve vormgeving; - als karakteristiek, beeldbepalend en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als representatief voorbeeld van een ornamentele dienstwoning op een historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514046
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoekelum
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Tussen Ede en Bennekom
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Huidige functie Trouwlocatie gemeente Ede
Luthers buitencentrum
Gebouwd in voor 1396
Herbouwd in 1735
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  514038

Hoekelum is een kasteel en landgoed tussen Ede en Bennekom.

De oudste vermelding dateert uit 1396, als Randolph van Hoekelum, jagermeester van de hertog van Gelre, ermee beleend wordt. Het moet echter veel ouder zijn, omdat de belening spreekt van “het oude goed te Hoekelum”. Het oudste stenen gebouw ter plekke dateerde uit circa 1325. Hoekelum was toentertijd gekoppeld aan het erfelijke jagermeestersambt.

Vanaf de zestiende eeuw is het goed in bezit van de familie Van Poelwijck, nadien is het diverse malen verkocht. In 1695 werd het gekocht door Hessel van Lawick.

Door vererving kwam het vervolgens in bezit van de families Van Balveren en Van Wassenaer. In 1988 werd het landgoed overgedragen aan het Geldersch Landschap.

Het gebouw werd omstreeks 1735 vrijwel geheel herbouwd, en omstreeks 1914 verbouwd naar ontwerp van Johan Wilhelm Hanrath. Thans is het in gebruik als Luthers buitencentrum en als trouwlocatie van de gemeente Ede.

Landgoed

De oppervlakte van het landgoed, in bezit van Gelders Landschap is 112 ha.[1] Rond het landhuis is een park aangelegd in de stijl van onder andere Johan David Zocher. Door het park met slingerende paden en rechte boslanen is een spreng aangelegd. In het park bevindt zich, naast het hoofdgebouw, nog een aantal andere monumentale objecten[2]:

 • Koetshuis
 • Kinderhuisje
 • Houten paviljoen
 • IJskelder
 • Gele brug
 • Herdenkingsobelisk
 • Dienstwoning
 • Boerderij. Hier wordt op ambachtelijke wijze kaas gemaakt. tevens is het een kampeerboerderij.
 • Bakhuisje
 • Theehuis
 • Huis Noordereng, met moestuinmuur en koetshuis is ook gelegen in deze historische buitenplaats.

Galerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Hoekelum: Dienstwoning in Bennekom

Hoekelum: Tuin en parkaanleg

Edeseweg 120
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl met parkweiden, slingerlanen en paden, vijverpar..

Hoekelum: Theehuis/-koepel

Edeseweg 120
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving THEEHUIS ANNEX DIENSTWONING EN SCHUUR. Witgepleisterd theehuis van ca. 1860, met in 1900 aan de achterzijde aangebouwde diens..

Hoekelum: Landhuis

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving HOOFDGEBOUW HUIS HOEKELUM. Rechthoekig deels omgracht huis, opgetrokken in rode baksteen onder een afgeplat schilddak met to..

Hoekelum: Kinderhuisje/Rotshuisje

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving KINDERHUISJE. Klein huisje op rechthoekige grondslag met afgeschuinde hoeken aan voor(oost-)zijde onder overstekend schildda..

Hoekelum: Paviljoen

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving Houten ornamenteel PAVILJOEN. Paviljoen uit ca. 1860, gesitueerd op een glooiing in het park ten noordwesten van het huis opg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoekelum: Dienstwoning in Bennekom