Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekelum: Koetshuis in Bennekom

Kasteel Buitenplaats

Edeseweg 126
6721KE Bennekom (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: Eind 18e eeuw


Beschrijving van Hoekelum: Koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS. Witgepleisterd koetshuis op rechthoekige grondslag, in oorsprong daterend uit de laatste kwart van de 18de eeuw, bestaande uit een vooruitspringend middendeel onder plat dak met twee zijvleugels onder met gesmoorde Hollandse pannen gedekte schilddaken. In 1992 werd het koetshuis ingrijpend gerestaureerd en ingericht voor conferentiedoeleinden. Hiertoe werd aan de linker (noord-)zijde een houten aanbouw toegevoegd, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Bij de restauratie werden inwendig de houten schouw en balkenconstructie uit de voormalige grote stalruimte verwijderd. Voorzijde centraal van het middendeel twee getoogde kozijnen voor dubbele staldeuren; laatstgenoemde zijn in 1990 bij de restauratie van het koetshuis verwijderd en voorzien van voor de bescherming van ondergeschikte betekenis zijnde historiserende meerruits vensters met bovenlichten. Op de verdieping van het middendeel drie zesruits schuifvensters. In de linker aanbouw centraal een nieuwe deur met gewijzigd dubbel draaivenster met bovenlicht. In de rechter aanbouw links een nieuwe deur met rechts een gewijzigd venster. Rechter gevel: een dubbele tuindeur en een venster als aan de voorzijde van de linker aanbouw. Dezelfde vensters zijn ook in de achtergevel aangebracht. De beide aanbouwen vertonen aan de voorzijde een dakkapel met stolpraam en driehoekig fronton. Waardering . Het KOETSHUIS is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige harmonische vormgeving; - als karakteristiek en funktioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege vanwege de markante situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514045
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoekelum
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Tussen Ede en Bennekom
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Huidige functie Trouwlocatie gemeente Ede
Luthers buitencentrum
Gebouwd in voor 1396
Herbouwd in 1735
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  514038

Hoekelum is een kasteel en landgoed tussen Ede en Bennekom, in de Nederlandse provincie Gelderland.

De oudste vermelding dateert uit 1396, als Randolph van Hoekelum, jagermeester van de hertog van Gelre, ermee beleend wordt. Het moet echter veel ouder zijn, omdat de belening spreekt van “het oude goed te Hoekelum”. Het oudste stenen gebouw ter plekke dateerde uit circa 1325. Hoekelum was toentertijd gekoppeld aan het erfelijke jagermeestersambt.

Vanaf de zestiende eeuw is het goed in bezit van de familie Van Poelwijck, nadien is het diverse malen verkocht. In 1695 werd het gekocht door Hessel van Lawick.

Door vererving kwam het vervolgens in bezit van de families Van Balveren en Van Wassenaer. In 1988 werd het landgoed overgedragen aan het Geldersch Landschap.

Het gebouw werd omstreeks 1735 vrijwel geheel herbouwd, en omstreeks 1914 verbouwd naar ontwerp van Johan Wilhelm Hanrath. Thans is het in gebruik als Luthers buitencentrum en als trouwlocatie van de gemeente Ede.

Landgoed

De oppervlakte van het landgoed, in bezit van Gelders Landschap is 112 ha.[1] Rond het landhuis is een park aangelegd in de stijl van onder andere Johan David Zocher. Door het park met slingerende paden en rechte boslanen is een spreng aangelegd. In het park bevindt zich, naast het hoofdgebouw, nog een aantal andere monumentale objecten[2]:

 • koetshuis
 • kinderhuisje
 • houten paviljoen
 • ijskelder
 • gele brug
 • herdenkingsobelisk
 • dienstwoning
 • boerderij. Hier wordt op ambachtelijke wijze kaas gemaakt. tevens is het een kampeerboerderij.
 • bakhuisje
 • theehuis
 • Huis Noordereng, met moestuinmuur en koetshuis is ook gelegen in deze historische buitenplaats.

Galerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Hoekelum: Koetshuis in Bennekom

Huis Noordereng: Moestuinmuur

Edeseweg 130
Bennekom (Gemeente Ede)
Qmschrijving MOESTUINMUUR. Rode bakstenen moestuinmuur uit Ca. 1850, thans deels in ruïneuze staat, langs de west-, noord-, en oostzijd..

Huis Noordereng

Edeseweg 128
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving HUIS NOORDERENG. Tweede hoofdgebouw van de buitenplaats, met een chaletachtige hoofdvorm, gebouwd in 1849 en ingrijpend verb..

Hoekelum: Obelisk

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving OBELISK. Hardstenen obelisk op afgeplat pyramidevormige voeting van rivierkeien, gelegen iets ten oosten van het midden van ..

Hoekelum: Gele Brug

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving ORNAMENTELE RONDBOOGBRUG MET IJZEREN LEUNINGEN. Rode bakstenen 19de-eeuwse rondboogbrug in een schuine hoek over de waterloo..

Hoekelum: Landhuis

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving HOOFDGEBOUW HUIS HOEKELUM. Rechthoekig deels omgracht huis, opgetrokken in rode baksteen onder een afgeplat schilddak met to..

Kaart & Routeplanner