Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekelum: Theehuis/-koepel in Bennekom

Kasteel Buitenplaats

Edeseweg 120
6721KE Bennekom (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Hoekelum: Theehuis/-koepel

Omschrijving THEEHUIS ANNEX DIENSTWONING EN SCHUUR. Witgepleisterd theehuis van ca. 1860, met in 1900 aan de achterzijde aangebouwde dienstwoning. In zijn totaliteit langwerpig gebouw met op de kop het theehuis in een hoek op de Edeseweg geplaatst, als 'point de vue', loodrecht op de noordelijke toegangslaan van de buitenplaats geplaatst. De driezijdige afsluiting van het theehuis is gedekt met riet met overstek, met gesneden voetlijst en bekroond door een ornamentele geschilderde rand. Het theehuis heeft een driezijdige open veranda, ondersteund door 4 Dorische kolommen met basement. Teruggeplaatst de witgepleisterde gevel met zwart geteerd plint, voorzien van een tuindeur met rechthoekige venters, voorzien van zesruits schuiframen en gietijzeren halfronde ramen. Zowel de deur als de vensters zijn van opgeklampte luiken voorzien. Het theehuis heeft een grote rustiek-ornamentele waarde. De aansluitende rode bakstenen dienstwoning bestaat uit een beganegrond met zolderverdieping, met gesmoorde Tuil-du-Nord pannen gedekt zadeldak. De gevels worden afgesloten door geprofileerde gootlijsten op klossen. In de rechterzijgevel een deurkozijn met bovenlicht: het venster is niet oorspronkelijk. Schuin achter de dienstwoning een rode bakstenen schuur met zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en afgewerkt met wit geschilderde windveren. Eenvoudige deur in kopgevel en rond venster in de top. De schuur dateert waarschijnlijk uit de bouwtijd van de dienstwoning. Waardering Het THEEHUIS ANNEX DIENSTWONING EN SCHUUR is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de rustiek-ornamente1e bouwstijl van het theehuis; - vanwege de kenmerkende ligging als 'point de vue' op de as van de noordelijke oprijlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514044
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoekelum
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Tussen Ede en Bennekom
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Huidige functie Trouwlocatie gemeente Ede
Luthers buitencentrum
Gebouwd in voor 1396
Herbouwd in 1735
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  514038

Hoekelum is een kasteel en landgoed tussen Ede en Bennekom.

De oudste vermelding dateert uit 1396, als Randolph van Hoekelum, jagermeester van de hertog van Gelre, ermee beleend wordt. Het moet echter veel ouder zijn, omdat de belening spreekt van “het oude goed te Hoekelum”. Het oudste stenen gebouw ter plekke dateerde uit circa 1325. Hoekelum was toentertijd gekoppeld aan het erfelijke jagermeestersambt.

Vanaf de zestiende eeuw is het goed in bezit van de familie Van Poelwijck, nadien is het diverse malen verkocht. In 1695 werd het gekocht door Hessel van Lawick.

Door vererving kwam het vervolgens in bezit van de families Van Balveren en Van Wassenaer. In 1988 werd het landgoed overgedragen aan het Geldersch Landschap.

Het gebouw werd omstreeks 1735 vrijwel geheel herbouwd, en omstreeks 1914 verbouwd naar ontwerp van Johan Wilhelm Hanrath. Thans is het in gebruik als Luthers buitencentrum en als trouwlocatie van de gemeente Ede.

Landgoed

De oppervlakte van het landgoed, in bezit van Gelders Landschap is 112 ha.[1] Rond het landhuis is een park aangelegd in de stijl van onder andere Johan David Zocher. Door het park met slingerende paden en rechte boslanen is een spreng aangelegd. In het park bevindt zich, naast het hoofdgebouw, nog een aantal andere monumentale objecten[2]:

 • Koetshuis
 • Kinderhuisje
 • Houten paviljoen
 • IJskelder
 • Gele brug
 • Herdenkingsobelisk
 • Dienstwoning
 • Boerderij. Hier wordt op ambachtelijke wijze kaas gemaakt. tevens is het een kampeerboerderij.
 • Bakhuisje
 • Theehuis
 • Huis Noordereng, met moestuinmuur en koetshuis is ook gelegen in deze historische buitenplaats.

Galerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Hoekelum: Theehuis/-koepel in Bennekom

Hoekelum: Tuin en parkaanleg

Edeseweg 120
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl met parkweiden, slingerlanen en paden, vijverpar..

Hoekelum: Dienstwoning

Edeseweg 120
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving DIENSTWONING. Een rond 1850 gebouwde dienstwoning, gelegen naast de zuidelijke oprijlaan naar huis Hoekelum, opgetrokken in b..

Hoekelum: Landhuis

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving HOOFDGEBOUW HUIS HOEKELUM. Rechthoekig deels omgracht huis, opgetrokken in rode baksteen onder een afgeplat schilddak met to..

Hoekelum: Kinderhuisje/Rotshuisje

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving KINDERHUISJE. Klein huisje op rechthoekige grondslag met afgeschuinde hoeken aan voor(oost-)zijde onder overstekend schildda..

Hoekelum: Paviljoen

Edeseweg 124
Bennekom (Gemeente Ede)
Omschrijving Houten ornamenteel PAVILJOEN. Paviljoen uit ca. 1860, gesitueerd op een glooiing in het park ten noordwesten van het huis opg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoekelum: Theehuis/-koepel in Bennekom

Foto's (4)