Hof van Moerkerken: koetshuis in Mijnsheerenland

Wilhelminastraat 66
3271BZ Mijnsheerenland (gemeente Binnenmaas)

Bouwjaar: laat 18e eeuw

Beschrijving van Hof van Moerkerken: koetshuis

Omschrijving onderdeel 10: KOETSHUIS Links naast het huis staat een laat 18de-eeuws koetshuis eveneens in gele ijsselsteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Het driezijdige schilddak heeft aan de achterzijde twee dwarskappen. Op de begane grond bevinden zich drie onder een kroonlijst gekoppelde staldeuren en een venster en op de verdieping drie vensters en een luik. In de achtergevel bevinden zich enkele staldeuren, een venster en vier vensters op de verdieping. Het linker deel is ingericht als koetshuis het rechter deel als paardenstal. Hier worden nog de hardstenen voederbakken aangetroffen. De verdieping met open kappen is thans in gebruik als kantoor. Waardering: Het KOETSHUIS is van belang - vanwege zijn visueel, ruimtelijke samenhang met het hoofdhuis; - het materiaal gebruik; - de nog aanwezige onderdelen van de paardenstal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)