Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof van Moerkerken: inrijhek in Mijnsheerenland

Tuin Park Landgoed

Wilhelminastraat 66
3271BZ Mijnsheerenland (gemeente Binnenmaas)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1776


Beschrijving van Hof van Moerkerken: inrijhek

Omschrijving onderdeel 3: INRIJHEK Aan de Wilhelminastraat staat het monumentale inrijhek daterend uit 1776. Dit bestaat uit twee hekpijlers, hekpalen en obelisken alle uitgevoerd in hardsteen. De hoge forse hekpijlers hebben een blokverband met aan de voor- en achterzijde een pilaster. Ze worden bekroond met een hoofdgestel waarop een rondom gecanneluurde vaas. Op de pilasters aan draperie├źn hangende wapenschilden, thans zeer afgesleten, maar vermoedelijk die van het geslacht Assendelft de Coningh. De hekpijlers zijn met elkaar verbonden door een houten latei, waarop de naam "Hof van Moerkerken". De gemetselde boogbrug voor het hek wordt afgesloten met een natuurstenen band. Hierop staan de hekpalen en de obelisken. Zij zijn onderling en met de hekpijlers verbonden door een zware ijzeren ketting. De oorspronkelijke lantaarns op de obelisken zijn verloren. De huidige lantaarns zijn van recente datum. Waardering Het INRIJHEK is van belang vanwege - als gaaf bewaard en zeldzaam voorbeeld van een inrijhek in Lodewijk XVI-stijl; - het materiaalgebruik; - zijn decoratieve waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514027
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hof van Moerkerken: inrijhek in Mijnsheerenland

Hof van Moerkerken

Wilhelminastraat 66
Mijnsheerenland (Gemeente Binnenmaas)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (1) Het huis op rechthoekige plattegrond bestaat uit een souterrain, een bel-├ętage en een halfhoge verdieping aan ..

Hof van Moerkerken: historische tuin- en parkaanleg

Wilhelminastraat 66
Mijnsheerenland (Gemeente Binnenmaas)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2) Gezien de prenten van Roghman moet aangenomen worden dat het huis nog tot ve..

Hof van Moerkerken: brug met gietijzeren leuning en hek

Wilhelminastraat 66
Mijnsheerenland (Gemeente Binnenmaas)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG MET GIETIJZEREN LEUNINGEN EN HEK Aan de oostzijde over de gracht ligt een 19de-eeuwse brug met decoratiev..

Hof van Moerkerken: zonnewijzer

Wilhelminastraat 66
Mijnsheerenland (Gemeente Binnenmaas)
Omschrijving ZONNEWIJZER (5) In het landschappelijke deel van de zuidelijke parkaanleg staat een vroeg 20ste - eeuwse zonnewijzer op gemetse..

Hof van Moerkerken: tuinmuur

Wilhelminastraat 66
Mijnsheerenland (Gemeente Binnenmaas)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR De tuinaanleg ten zuiden van de huisplaats is op twee verschillende wijzen aangelegd. Op het oostelij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hof van Moerkerken: inrijhek in Mijnsheerenland

Foto's (2)