Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof van Moerkerken in Mijnsheerenland

Kasteel Buitenplaats

Wilhelminastraat 66
3271BZ Mijnsheerenland (gemeente Binnenmaas)
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Hof van Moerkerken

Omschrijving HOOFDGEBOUW (1) Het huis op rechthoekige plattegrond bestaat uit een souterrain, een bel-étage en een halfhoge verdieping aan de voorzijde. Het huis is geheel opgetrokken in gele ijsselsteen. De beide zijgevels en de achtergevel zijn nog 17de-eeuws. Het hoge schilddak wordt bekroond door twee schoorstenen. De zes traveeën brede laat 18de-eeuwse voorgevel wordt afgesloten door een forse kroonlijst. De brede middenrisaliet omvat de vier middelste traveeën en de gevel wordt met zijrisalieten beëindigd. De vensters met luiken hebben 19de-eeuwse roedenverdeelde ramen. De voordeur wordt omlijst met pilasters en hoofdgestel waarin een bovenlicht is opgenomen. De voordeur is versierd met houtsnijwerk en een koeienkop. Ervoor ligt een hardstenen stoep en trap met ijzeren balustrade en lantaarns. Aan de achterzijde wordt duidelijk dat hier de verdieping ontbreekt en het dak lager doorloopt. Ook hier de luiken aan de vensters en 19de-eeuwse roedenramen op de bel-étage. In de linkerzijgevel zijn over vier traveeën in de 19de-eeuw vensters ingebracht terwijl de rechterzijgevel een veel geslotener karakter heeft met nog een drietal oorspronkelijke vensters. In het interieur wordt een mengeling van 17de- 18de- en 19de-eeuwse afwerkingen en details aangetroffen. Belangrijk zijn o.a. de aan beide zijden beschilderde paneeldeuren, aan de ene zijde met een trompe-l'oeil van een balustrade met bloemen en vogels aan de andere zijde met menselijke figuren. Aangenomen wordt dat deze afkomstig zijn uit het interieur vóór de brand van 1660 (gedateerd op de in de voorstelling afgebeelde tulpen) en zich in een gang hebben bevonden. Voorts delen van een 17de-eeuwse schouw met gebeeldhouwde pilasters en een geschilderd wapenschild op de kroonlijst op de bel-étage en een tweede schouw met wapenschild op de verdieping. De grote schouw, gedateerd 1742 en gesigneerd J. Keller in de grote kamer op de bel-étage aan de voorzijde is naar hier overgebracht en afkomstig uit een huis in Den Haag. Waardering: Het HOOFDGEBOUW is van belang vanwege: - vanwege de architectonische vormgeving en het materiaalgebruik; - vanwege de interieuronderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514025
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hof van Moerkerken in Mijnsheerenland

Hof van Moerkerken: historische tuin- en parkaanleg

Wilhelminastraat 66
Mijnsheerenland (Gemeente Binnenmaas)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2) Gezien de prenten van Roghman moet aangenomen worden dat het huis nog tot ve..

Hof van Moerkerken: inrijhek

Wilhelminastraat 66
Mijnsheerenland (Gemeente Binnenmaas)
Omschrijving onderdeel 3: INRIJHEK Aan de Wilhelminastraat staat het monumentale inrijhek daterend uit 1776. Dit bestaat uit twee hekpij..

Hof van Moerkerken: brug met gietijzeren leuning en hek

Wilhelminastraat 66
Mijnsheerenland (Gemeente Binnenmaas)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG MET GIETIJZEREN LEUNINGEN EN HEK Aan de oostzijde over de gracht ligt een 19de-eeuwse brug met decoratiev..

Hof van Moerkerken: zonnewijzer

Wilhelminastraat 66
Mijnsheerenland (Gemeente Binnenmaas)
Omschrijving ZONNEWIJZER (5) In het landschappelijke deel van de zuidelijke parkaanleg staat een vroeg 20ste - eeuwse zonnewijzer op gemetse..

Hof van Moerkerken: tuinmuur

Wilhelminastraat 66
Mijnsheerenland (Gemeente Binnenmaas)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR De tuinaanleg ten zuiden van de huisplaats is op twee verschillende wijzen aangelegd. Op het oostelij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)