Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lyndenstein, bijgebouw met lighal (Corneliastichting) in Beetsterzwaag

Kasteel Buitenplaats

Hoofdstraat 3
9244CL Beetsterzwaag (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: 1914-'17 1954 (uitbr.) 1917 1914-'17 1954 (uitbr.)
Architect: J.J., M.A. en J. van Nieukerken Nieukerken 1914 J.J., M.A. en J. van Nieukerken


Beschrijving van Lyndenstein, bijgebouw met lighal (Corneliastichting)

Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUW met LIGHAL Bijgebouw in Neo-Hollandse Renaissance uit 1914 naar ontwerp van J.J. en M.A. en J. van Nieukerken, bestaande uit twee haaks ten opzichte van elkaar gebouwde bouwdelen. Te weten het langgerekte, westelijk georiënteerde bouwdeel dat indertijd onder meer de garage met smeerkelder, een accumulatorruimte (machinekamer), een woning voor de directrice, een leslokaal en een linnenkamer bevatte. Het bouwdeel haaks hierop, met eertijds open arcade, deed dienst als lighal. Een deel van de bestrating van Friese geeltjes rond het gebouw is nog bewaard. Gebouw op min of meer L-vormige plattegrond, opgetrokken in schone baksteen met onderdelen van kunststeen; het bijgebouw onder elkaar kruisende zadeldaken tussen trapgevels en gedekt met een tuile du Nord-pan; goten op klossen; sierankers, onder meer 'anno' '1914' vormend en sierlijke lantaarnhouders. De gevels voorzien van dubbele en enkele rondboogramen en -deuren met en zonder meerruitsverdeling; dakkapellen. De lighal platgedekt en voorzien van, later verglaasde rondboogarcade; kunststenen sluit- en aanzetstenen; dito borstweringen; goten op gesneden klossen. NB. De uitbreiding uit 1954 valt buiten de bescherming wegens te weinig monumentale waarde. INTERIEUR. In het grotendeels gewijzigde interieur van het bijgebouw zijn onder meer van belang de garage met deels betegelde wanden, de badkamer met de oorspronkelijke lambrisering van handbeschilderde tegels, de zogenaamde baronnenkamer met boogspanten en ingebouwde kast, alsmede een trap in het hoger opgaande deel. Waardering Het bijgebouw en de lighal behorende tot de historisch buitenplaats Lyndenstein zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de oorspronkelijke functie; - als ontwerp van de gebr. Van Nieukerken, die ook tekenden voor de verbouwing van het hoofdgebouw; - vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514015
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lyndenstein, bijgebouw met lighal (Corneliastichting) in Beetsterzwaag

Lyndenstein, voorm. tuinbeelden

Hoofdstraat 3
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Lyndenstein. Tegen het zijpaviljoen twee borstbeelden op rococo piedestal, voormalige tuinbeelden.

Lyndenstein, hoofdgebouw

Hoofdstraat 3
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW In neoclassicistische stijl gebouwd rechthoekig voornaam huis uit 1821 bestaande uit een souterrain,..

Lyndenstein, overtuin

Hoofdstraat 3
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG - OVERTUIN De OVERTUIN sluit ruimtelijk gezien aan op het voorterrein (oorspronke..

Lyndenstein, borstbeelden op piëdestals

Hoofdstraat 3
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdelen 4a en 4b: BORSTBEELDEN OP PIEDESTALS Tegen de voorgevel van het dienstgebouw aan de oostzijde van het voorterrein ..

Lyndenstein, tuinbeeld voorstellende Neptunus

Hoofdstraat 3
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 5: TUINBEELD VOORSTELLENDE NEPTUNUS In de overtuin staat in het gazon een vroeg-18de-eeuws stenen beeld voorstellen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lyndenstein, bijgebouw met lighal (Corneliastichting) in Beetsterzwaag

Foto's (2)