Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dekemastate: tuinmuur met poort in Jelsum

Tuin Park Landgoed

Dekemawei 5
9057LC Jelsum (gemeente Leeuwarderadeel)
Friesland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Dekemastate: tuinmuur met poort

Onderdeel 4 Omschrijving TUINMUUR MET POORT. Langs de noord- en westzijde wordt het terrein van de state begrensd door een tuinmuur. De monumentale toegangspoort in de noordzijde vertoont het jaartal van de bouw '1910' en het opschrift Dekemastate. De licht getoogde poort is gevat in een zware omlijsting van metselwerk, versierd met natuursteen, waaronder twee grote bollen ter bekroning van het geheel. De poort deed in hoofdzaak dienst bij begrafenissen. De muur bestaat uit twee halfsteens muurdelen met een spouw ertussen, die aan de bovenzijde wordt afgedekt met een ezelsrug waarop tuile-du-nord dakpannen met nokvorsten. Door de spouw functioneert de muur in de tuin als warmtemuur voor leifruit. Waardering De TUINMUUR MET POORT is van belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de functie als warmtemuur; - vanwege de samenhang met de andere onderdelen; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514010
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dekemastate: tuinmuur met poort in Jelsum

Dekemastate: historische tuin- en parkaanleg

Dekemawei 5
Jelsum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In de historische tuinaanleg van Dekemastate overheerst van oudsher de gebruiks..

Dekemastate: brug met hamei

Dekemawei 5
Jelsum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Onderdeel 3 Omschrijving BRUG MET HAMEI. De toegang tot het eiland waarop zich het hoofdgebouw bevindt, bestaat vanouds uit een 14 meter ..

Dekemastate: kas

Dekemawei 5
Jelsum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Onderdeel 5 Omschrijving In het westelijke deel van de aanleg staat op de scheiding van siertuin en boomgaard een KAS van omstreeks 1850...

Dekemastate

Dekemawei 5
Jelsum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Onderdeel 1 Omschrijving Het HOOFDGEBOUW is gelegen op het noordwestelijke eiland. Aan de zuidzijde en deels aan de westzijde is dit eila..

Dekemastate: zonnewijzer

Dekemawei 5
Jelsum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Onderdeel 6 Omschrijving Aangenomen wordt dat de 18de-eeuwse ZONNEWIJZER op sokkel oorspronkelijk behoort bij de formele aanleg op het vo..

Kaart & Routeplanner