Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schatzenburg, toegangshek in Dronryp

Tuin Park Landgoed

Eastryp 1
9035VN Dronryp (gemeente Menameradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1940 1940 ca. 1940


Beschrijving van Schatzenburg, toegangshek

Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK. Dubbel smeedijzeren hek met spijl- en regelwerk, de spijlen aan de bovenzijde in drie tanden gesplitst, om en om van verschillende hoogte; aan de buitenzijde van de in rode baksteen gemetselde pijlers uit omstreeks 1940 met gecementeerde bekroning zijn waaiervormige smeedijzeren hek-elementen aangebracht, in uitvoering identiek aan het hek. In de linker pijler het opschrift "Schatzenburg" in de rechter "anno - 1698". Waardering: TOEGANGSHEK van algemeen belang want: - het is ouder dan vijftig jaar; - het vormt een karakteristiek markeringspunt van de entree van de buitenplaats; - het heeft sierwaarde en vertegenwoordigt bouwhistorisch belang; - het beschikt over een functioneel-ruimtelijke en historische relatie met andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514000
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schatzenburg, toegangshek in Dronryp

Schatzenburg, hoofdgebouw

Eastryp 1
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW ( Huis Schatzenburg), staat op restanten van de fundering van een oudere voorganger en werd in 1725-..

Schatzenburg, park en tuin

Eastryp 1
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG behorende tot de buitenplaats Schatzenburg en deels gelegen op een afgegraven te..

Schatzenburg, tuinbeeld

Eastryp 1
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Omschrijving onderdeel 4: TUINBEELD. Wit geschilderd tuinbeeld van Flora uit het laatste kwart van de 18de eeuw. De staande Flora heeft in d..

Schatzenburg, voorm. tuinmanswoning (Huisje Giesing)

Eastryp 1
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Omschrijving onderdeel 5: VOORMALIGE TUINMANSWONING ("HUISJE GIESING"). Bakstenen, wit geschilderde voormalige tuinmanswoning op rechthoek..

Terp

ten westen van Schatzenburg Schatzenburg ten westen van Schatzenburg
Dronrijp (Gemeente Menameradiel)
Terp. Datering: begin jaartelling.

Kaart & Routeplanner

Route naar Schatzenburg, toegangshek in Dronryp