Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hogeland 't Hogeland in De Schiphorst

Boerderij

Staphorsterweg 2
7966AD De Schiphorst (gemeente Meppel)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1600 18e eeuw (dekbalkgebint stal) ca. 1850 (verb.) 19e eeuw (wagenschuur) 1600 ca. 1600 18e eeuw (dekbalkgebint stal) ca. 1850 (verb.) 19e eeuw (wagenschuur)


Beschrijving van Hogeland 't Hogeland

BOERDERIJ 'T HOGELAND. Aan de Staphorsterweg ten westen van het hoofdgebouw staat op een 14de-eeuwse bouwplaats eertijds behorend tot de kloostergoederen, de bakstenen boerderij 't Hogeland uit ca. 1600 met stal en aangebouwde 19de-eeuwse houten wagenschuur. Het muurwerk van het woonhuis en de stal is recent vernieuwd of opnieuw opgetrokken. De op rechthoekige grondslag opgetrokken boerderij bestaat uit één bouwlaag onder een hoogopgaand met riet gedekt wolfdak met toef en gemetselde schoorsteen aan de voorzijde. De voorgevel van het woongedeelte is regelmatig ingedeeld: links de toegangsdeur en rechts daarvan twee zesruitsvensters met luiken en een kleiner meerruitsvenster. De zijgevels van de stal hebben afwisselend halfronde stalvensters en opgeklampte mestdeuren; aan de achterzijde een onderschoer met dubbele inrijdeuren; 18de-eeuws dekbalkgebint; keienbestrating rondom. De aangebouwde gepotdekselde schuur staat op een bakstenen plint onder een rieten wolfdak; aan een zijde deels pannen. Waardering BOERDERIJ 'T HOGELAND van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bouwplaats eertijds behorende tot de kloostergoederen en later bij de buitenplaats Dickninge - als functioneel en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513996
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hogeland 't Hogeland in De Schiphorst

Boerderij onder wolfsdak

Staphorsterweg 2
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
19e eeuwse boerderij met wolfdak.

Boerderij met twee toegangsdeuren in de voorgevel

Schiphorsterweg 33
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Eenvoudige 19e eeuwse boerderij met twee toegangsdeuren in de voorgevel.

Dickninge, tolwoning annex keuterij

Staphorsterweg 1
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Voormalig 19e eeuwse tolwoning annex keuterij. Zich aan een zijde naar achteren toe verbredend gebouw onder rieten zadeldak met aan een zij..

Dickninge, tolhek

Staphorsterweg 1
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Een houten tolhek (slagboom) terzijde van de v.m. 19e-eeuwse tolwoning annex keuterij. Houten tolhek van belang uit oogpunt van oudheidkund..

Dickninge, dubbele dienstwoning

Staphorsterweg 1
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Inleiding Dubbel woonhuis bestemd voor de boer en de koetsier van Dikninge. Het is vermoedelijk gebouwd tussen 1850-1880 in een ambachtelij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hogeland 't Hogeland in De Schiphorst

Foto's (1)