Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldengaerde 07 Oldengaerde, daglonerswoning in Dwingeloo

Woonhuis

Westeinde 53
7991RT Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Oldengaerde 07 Oldengaerde, daglonerswoning

Omschrijving onderdeel 7: DAGLONERSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw staat, even buiten de singel, een vermoedelijk vroeg-19de-eeuwse bakstenen daglonerswoning. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pandje bestaat uit één bouwlaag onder een met rode Hollandse pannen gedekt en aan een zijde doorgetrokken zadeldak; nokschoorsteen aan voorzijde. De achtergevel, die iets is uitgebouwd, is vernieuwd en heeft een indeling van drie staldeuren, een stalvenster en een klein topvenster. In de zuidgevel een houten toegangsdeur met links een vierruitsvenster en rechts een negenruits schuifvenster. In de kopse gevel aan de straatkant twee zesruitsvensters, in de noordgevel een (nieuwe) dakkajuit; rechts daarvan een staldeur en een stalvenster. Waardering DAGLONERSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een kleine arbeiderswoning bij de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513990
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oldengaerde 07 Oldengaerde, daglonerswoning in Dwingeloo

Daglonerswoning met klein bedrijfsgedeelte onder met pannen gedekt zadeldak

Westeinde 53
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Eenvoudige, 19e-eeuwse daglonerswoning op rechthoekige plattegrond, met klein bedrijfsgedeelte, onder pannen gedekt zadeldak, dat aan de ing..

Zijlangsdeelboerderij onder aan de voorzijde even afgewolfd rieten schilddak

Westeinde 49
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
19e eeuwse (voormalige) BOERDERIJ van het zijlangsdeeltype op rechthoekige plattegrond, onder aan de voorzijde even afgewolfd rietgedekt sch..

Boerderij onder aan de achterzijde afgewolfd grotendeels met riet gedekt zadeldak

Westeinde 51
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
BOERDERIJ, eerste helft 19e eeuw, op rechthoekig grondplan, die zich bij bedrijfsgedeelte met sprong verbreedt, onder aan achterzijde afgewo..

Oldengaerde 01 Oldengaerde, hoofdgebouw

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Oldengaerde). Het in oorsprong vroeg-15de-eeuwse huis is in het begin van de zeventiende eeuw vergr..

Oldengaerde 02 Oldengaerde, tuin en park

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oldengaerde. Deels in structuur en deels in detail..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oldengaerde 07 Oldengaerde, daglonerswoning in Dwingeloo

Foto's (1)