Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldengaerde 04 Oldengaerde, grafzerk in Dwingeloo

Tuin Park Landgoed

Westeinde 59
7991RT Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1723


Beschrijving van Oldengaerde 04 Oldengaerde, grafzerk

Omschrijving onderdeel 4: GRAFZERK. Tegen de gevel van de schuur van het bouwhuis staat een hardstenen (Calcair de Vinalmont) gebeeldhouwde grafzerk waarop een alliantiewapen met kroon en schilddragers en aan weerszijden acht kwartieren. Het wapen is van Cornelis baron van Dongen en diens echtgenote Johanna Angnis baronesse van Wijenhorst. In het bovenste deel een ingelegde witmarmeren tekstplaat. In het onderste deel een in reliƫf gebeeldhouwde doek met de inscriptie (niet geheel leesbaar) 'In den Here ontslapen den 30 januarie 1723 ...'. Waardering GRAFZERK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik; - vanwege de herinneringswaarde; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513987
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oldengaerde 04 Oldengaerde, grafzerk in Dwingeloo

Oldengaerde 03a Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij

Westeinde 59
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Vermoedelijk omstreeks het midden der 19e eeuw tot boerderij verbouwd BOUWHUIS dat, samen met het inmiddels niet meer bestaande linkerbouwhu..

Oldengaerde 03b Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij

Westeinde 59
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS annex BOERDERIJ. Aan het voorplein staat een bakstenen bouwhuis uit het begin van de achttiende eeuw me..

Oldengaerde 01 Oldengaerde, hoofdgebouw

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Oldengaerde). Het in oorsprong vroeg-15de-eeuwse huis is in het begin van de zeventiende eeuw vergr..

Oldengaerde 02 Oldengaerde, tuin en park

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oldengaerde. Deels in structuur en deels in detail..

Oldengaerde 05 Oldengaerde, toegangsbrug met hek

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSBRUG MET HEK. Bakstenen 18de-eeuwse boogbrug met stootranden van Bentheimer zandsteen (restant houten pa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oldengaerde 04 Oldengaerde, grafzerk in Dwingeloo