Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldengaerde 03b Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij in Dwingeloo

Boerderij

Westeinde 59
7991RT Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: begin 18e eeuw 1861 (schuur) 1710 begin 18e eeuw 1861 (schuur)


Beschrijving van Oldengaerde 03b Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij

Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS annex BOERDERIJ. Aan het voorplein staat een bakstenen bouwhuis uit het begin van de achttiende eeuw met een schuur uit 1861. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bouwhuis bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met blauw geglazuurde (voorzijde) en rode (achterzijde) Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren en op de nok een gemetselde schoorsteen en een klok. Haaks hierop staat de iets terugliggende eveneens op rechthoekige grondslag opgetrokken stal onder een met rode (oost) en gesmoorde golf/cement (west) pannen gedekt zadeldak met windveren en wolfeinde aan de achterzijde en beschoten geveltop met rond venster aan de voorzijde. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van het bouwhuis heeft centraal een getoogde dubbele inrijdeur geflankeerd door een rondboog stalvenster, een meerruitsvenster met bovenlicht en halve luiken en een opgeklampte deur met meerruits bovenlicht; alle met zandstenen dorpels; in de voorgevel van de stal bevindt zich een dubbele getoogde inrijdeur en in de top een rond venster. De kopse gevel van het bouwhuis heeft een meerruitsvenster met luiken en bovenlicht en in de top een vierruitsvenster met halfrond bovenlicht; de zijgevel van de stal (west) kent een indeling met dubbele en enkele staldeuren en stalvensters, getoogd en wybertvormig. De achtergevel van de stal heeft een drietal deeldeuren, waarvan één grote met een mandeur, verder wybertvormige stalvensters. In het INTERIEUR is ondermeer van belang het spoelhok (pompstraat), deels met leem, deels met klinkers bestraat; de karnkamer met bedstedenwand, hoekspinde en schouw; de kelder met tongewelf en rode plavuizen. Stal met dekbalkgebint en deels lemen vloer. Rondom het bouwhuis ligt een BESTRATING van keien en klinkers. Waardering BOUWHUIS annex BOERDERIJ van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de aanwezigheid van spoelhok en karnkamer, die van belang zijn als oorspronkelijke onderdelen van de boerderij en verwijzen naar de vroegere bedrijfsvoering; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende ligging aan het voorplein; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513986
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oldengaerde 03b Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij in Dwingeloo

Oldengaerde 03a Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij

Westeinde 59
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Vermoedelijk omstreeks het midden der 19e eeuw tot boerderij verbouwd BOUWHUIS dat, samen met het inmiddels niet meer bestaande linkerbouwhu..

Oldengaerde 04 Oldengaerde, grafzerk

Westeinde 59
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 4: GRAFZERK. Tegen de gevel van de schuur van het bouwhuis staat een hardstenen (Calcair de Vinalmont) gebeeldhouwd..

Oldengaerde 01 Oldengaerde, hoofdgebouw

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Oldengaerde). Het in oorsprong vroeg-15de-eeuwse huis is in het begin van de zeventiende eeuw vergr..

Oldengaerde 02 Oldengaerde, tuin en park

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oldengaerde. Deels in structuur en deels in detail..

Oldengaerde 05 Oldengaerde, toegangsbrug met hek

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSBRUG MET HEK. Bakstenen 18de-eeuwse boogbrug met stootranden van Bentheimer zandsteen (restant houten pa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oldengaerde 03b Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij in Dwingeloo