Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldengaerde 02 Oldengaerde, tuin en park in Dwingeloo

Tuin Park Landgoed

Westeinde 57
7991RT Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw na 1825 (herinr.) 1800 18e eeuw na 1825 (herinr.)


Beschrijving van Oldengaerde 02 Oldengaerde, tuin en park

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oldengaerde. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde 18de-eeuwse aanleg bestaande uit een rechthoekige omgrachting met dubbele singels aan drie zijden en enkele singel aan voorzijde, waarbinnen het ensemble van huis en hof is gesitueerd. Het huis ligt op een lange middenas gevormd door een zichtlaan voor het huis en een zichtkanaal ('grand canal') achter het huis. De dieptewerking en oneindigheid van deze zichtas wordt versterkt door de opening in beplanting van de singel met een doorzicht naar het achterliggende weiland; als 'point de vue' staat op de singel een tuinbeeld (Hercules; zie aparte omschrijving), met aan weerszijden een oude beuk. Het kanaal wordt geflankeerd door rechthoekige grasparterres (oorspronkelijk boomgaarden). Direct achter het huis ligt een iets verdiept glooiend gazon met randbeplanting. Ten noorden hiervan ligt een oude boomgaard. Het voorplein is thans ingericht met een druppelvormig gazon met een rondgaand pad. Na de afbraak van het rechter bouwhuis (1825) is het gedeelte aldaar verhoogd en beplant met een bomengroep (eik, linden en beuk) en, naast het huis, een monumentale rode beuk. Langs het rondgaande pad staan natuurstenen bouwfragmenten (onderdelen van tuinvazen en voetstukken van banken). Voor het huis loopt een lichtgebogen gracht waarlangs oude eiken. Rechthoekige singel rondom, deels met nieuwe aanplant; achter het huis een breed pad met eiken en beuken. Ten zuiden van het huis ligt een rabattenbos van gemengd loofbos (op de kadastrale kaart 1831 als hakhoutbos aangegeven). Door het bos loopt een diagonaal pad (zie kaart ca.1780). Aan de overzijde van het Westeinde ligt de OVERTUIN, bestaande uit een dubbel beplante zichtlaan in de as van het huis geflankeerd door weiden. In de linker weide staan verschillende solitairen (rode beuk), de rechter weide heeft aan de buitenrand, die ovaal verloopt, verschillende bomen/solitairen of eenzijdige laanbeplanting van beuken en linden. Aan het einde van de zichtlaan is aan de rechterzijde een lichte glooiing met een kring van linden - alwaar vroeger een theehuisje. Links van de laan ligt een wandelbosje met restanten van slingerpaden, veel hulst, oude eiken en beuken en een diagonaal pad naar de aanpalende boerderij. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oldengaerde van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde 18de-eeuwse omgrenzing van de buitenplaats met formele structuur van ten dele dubbele singels met als belangrijk onderdeel het typisch 18de-eeuwse 'grand canal'; - vanwege de aanwezigheid van monumentale solitairen en boomgroepen uit de tijd van de aanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513985
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oldengaerde 02 Oldengaerde, tuin en park in Dwingeloo

Oldengaerde 01 Oldengaerde, hoofdgebouw

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Oldengaerde). Het in oorsprong vroeg-15de-eeuwse huis is in het begin van de zeventiende eeuw vergr..

Oldengaerde 05 Oldengaerde, toegangsbrug met hek

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSBRUG MET HEK. Bakstenen 18de-eeuwse boogbrug met stootranden van Bentheimer zandsteen (restant houten pa..

Oldengaerde 06 Oldengaerde, toegangshek overtuin

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 6: TOEGANGSHEK. De toegang tot de overtuin wordt gemarkeerd door een houten spijlenhek met ijzerbeslag tussen twee ..

Oldengaerde 08 Oldengaerde, zonnewijzersokkel

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 8: SOKKEL. Op het gazon achter het huis staat een laat-18de of vroeg-19de-eeuwse sokkel van Bentheimer zandsteen op..

Oldengaerde 09 Oldengaerde, duiventil

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 9: DUIVENTIL. Ten westen van het hoofdgebouw staat een 19de-eeuwse houten duiventil van het Oost-Nederlandse type. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oldengaerde 02 Oldengaerde, tuin en park in Dwingeloo