Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dickninge, boerderij annex koetshuis (Het Bouwhuis) in de Wijk

Kasteel Buitenplaats

Schiphorsterweg 42
7957NV de Wijk (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: vroege 19e eeuw 1815 vroege 19e eeuw


Beschrijving van Dickninge, boerderij annex koetshuis (Het Bouwhuis)

Omschrijving BOERDERIJ ANNEX KOETSHUIS 'HET BOUWHUIS' behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. De vroeg-19de-eeuwse boerderij is gelegen op een oorspronkelijk tot de kloostergoederen behorende bouwplaats. Boerderij met twee zijbaanders en krimp, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een met gesmoorde Hollandse pannen belegd aan achterzijde afgewolfd schilddak met uilenbord met ruitvormige invulling; schoorsteen met bord; windveren; rechte muurankers. Rondom het voorhuis loopt een smalle strook keienbestrating. Het voorhuis is verdeeld in een woongedeelte (rechts) en een koetshuis met tuigkamer (links). De deur- en vensterdetaillering van de voorgevel is als volgt van links naar rechts een zesruitsvenster, dubbele houten inrijdeuren met smal twaalfruits bovenlicht en hardstenen duimstukken, twee keldervensters met diefijzers waarboven twee vernieuwde opkamervensters. De detaillering van de linker zijgevel bestaat uit een zesruitsvenster, een lichtgetoogde houten staldeur met meerruits bovenlicht, dubbele houten inrijdeuren met mandeur met smal twaalfruits bovenlicht en een zesruitsvenster; die van de rechter zijgevel uit een houten deur, twee vernieuwde kruiskozijnen en twee meerruitsvensters. Halfsteens rollagen boven en/of onder de deur- en vensterkozijnen, zandstenen onderdorpels. De zijgevels van het achterhuis (stal) zijn versterkt door even uitgemetselde steunbeertjes, waartussen halfronde stalvensters. In de achtergevel bevindt zich uiterst links een rechtgesloten mestdeur, daarnaast een deurpartij bestaande uit een dubbele houten staldeur met smal 12-ruits bovenlicht en een houten mendeur met 20-ruits bovenlicht, rechts daarvan twee getoogde stalvensters met ijzeren tracering en een dubbele houten staldeur met smal 12-ruits bovenlicht. In het INTERIEUR is de schouw met broodoven gaaf bewaard gebleven. Waardering BOERDERIJ annex KOETSHUIS 'HET BOUWHUIS' van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de historische en functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de bouwplaats, oorspronkelijk behorende tot de kloostergoederen; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de vroeg-19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513972
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dickninge in de Schiphorst nabij de Wijk anno 2010

Dickninge (ook Dikninge) is een landgoed dat sinds 1998 behoort tot de gemeente De Wolden in de provincie Drenthe, (Nederland). Voor de gemeentelijke herindeling behoorde het tot de gemeente de Wijk. Het landgoed is gelegen ten zuidwesten van de Wijk en strekt zich uit tot aan de Reest; dit is tevens de provinciegrens met Overijssel. Het landgoed is circa 75 hectare groot. Op het landgoed staat "Huize Dickninge", een statig landhuis met een gracht omgeven. Het landgoed rondom Huize Dickninge is ingericht in Engelse landschapsstijl.

Geschiedenis

Dickninge getekend door Cornelis Pronk in 1732, links het rentmeestershuis en rechts de (resten van) de kerk

In de middeleeuwen heeft op deze plek het aan Maria gewijde benedictijner klooster Dikninge gestaan[1] Het klooster was een voortzetting van de benedictijner abdij van Ruinen, die in 1325 verplaatst werd naar Dickninge. Daar was het klooster al vóór 1248 in bezit van een hof.

Tot de 15e eeuw was Dikninge een zogenaamd dubbelklooster, met gescheiden afdelingen voor nonnen en voor monniken. In de 16e eeuw was het een jufferenstift, dat tot 1598 heeft dienstgedaan. Na de hervorming bleef het klooster nog door achtergebleven nonnen bewoond tot 1652, maar raakte al snel na 1598 in verval. In 1645 werd de kerk afgebroken. Op de tekening van Cornelis Pronk (zie afbeelding) uit 1732 is de vervallen kerk nog te zien. Alleen de toren en een rentmeestershuis met bijgebouw bleven bestaan. Het rentmeestershuis is in gebruik geweest bij diverse leden van twee vooraanstaande Drentse families, de families Struuck en Lunsingh. In 1796 kocht Reint Hendrik de Vos van Steenwijk de gebouwen en liet ze afbreken om op die plaats het huidige Huize Dickninge te laten bouwen, dat in 1813 werd voltooid.[2]

Bengelklokje

Na het overlijden van de laatste Lunsingh maakten zijn nazaten, de gebroeders Tonckens, aanspraak op het uit 1555 daterende bengelklokje. Zij kregen gelijk en het klokje werd verplaatst naar het Huis te Westervelde bij Norg, daar werd het tot in de 20e eeuw gebruikt door de burgemeester van Norg, Eltje Jacob Tonckens, om het personeel te wijzen op de rust- en werktijden.[2][3]

Trivia

  • In 1978 is in een nieuwbouwproject in Norg de straat Dikninge vernoemd naar dit landgoed.
  • Ook de wijk Buitenveldert in Amsterdam kent een straat die Dikninge is genoemd.

Externe links


Monumenten in de buurt van Dickninge, boerderij annex koetshuis (Het Bouwhuis) in de Wijk

Dickninge, boerderij annex koetshuis (Het Bouwhuis)

Schiphorsterweg 42
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Boerderij annex koetshuis behorend tot het huis Dikninge. Fraai bouwwerk van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.

Dickninge, ijskelder

Schiphorsterweg 42
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving IJSKELDER behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. Omstreeks 1813 tot ijskelder verbouwde middeleeuwse kelder (ref..

Dickninge, moestuinmuur

Schiphorsterweg 42
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving MOESTUINMUUR behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. Ten noordwesten van de boerderij 'Het Bouwhuis' ligt een rec..

Dickninge, hoofdgebouw

Schiphorsterweg 40
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Dickninge). Laat-Empire huis met ingangspartij met zuilenportiek over twee bouwlagen, gebouwd in 1813 in opd..

Dickninge, tuin- en park

Schiphorsterweg 40
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Dickninge. De aanleg bestaat uit een binnen- en een buitenpark. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dickninge, boerderij annex koetshuis (Het Bouwhuis) in de Wijk

Foto's (2)