Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Ruiterberg: jachthuis in Doorn

Kasteel Buitenplaats

Maarsbergseweg 6
3941MJ Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1916
Architect: J.C. Wentink


Beschrijving van De Ruiterberg: jachthuis

Omschrijving Aan de westzijde van de geometrische tuin ligt een JACHTHUIS uit 1916 naar ontwerp van J.C. Wentink met ommuurde tuin op het zuiden. Het op een L-vormige grondslag opgetrokken huis telt één bouwlaag onder een met riet gedekt samengesteld zadel- schilddak met overstekende dakschilden, waarop een aantal kleine vleermuisvensters zijn gezet. De gevels zijn in baksteen opgetrokken. De zuidgevel heeft links een asymmetrisch gevormde topgevelpartij met voorsprong onder steekkap met lagere nok; op de linkerhoek een schoorsteen die door het dakschild heen steekt. Rechts van de topgevel springt de gevel terug, terwijl het dakschild de breedte van de voorsprong aanhoudt en op de rechterhoek door een houten pijler met schoren ondersteund wordt. De veranda, waar een dubbele en een enkele deur op uitkomen, grenst aan een kleine ommuurde tuin. Op de middenas van de gevel is een houten rondboogdeur geplaatst. Tegen de uiteinden van de gevel zijn muurtjes met rondboogvormige doorgangen gemetseld die aan de andere zijde op de fundering van de voormalige oranjerie aansluiten. De glazen opbouw hiervan is verdwenen. De noordgevel heeft een asymmetrische indeling met rechts een houten rondboogvormige deur die in een gevelveld met kleine voorsprong is gezet. In het dakschild hierboven is een dakerker met dubbele luiken onder een steekkap geplaatst. De oost- en de westgevel hebben een liggend venster met drie draairamen. Het INTERIEUR is gedeeltelijk nog in oorspronkelijke staat; de hoofdkamer heeft een balkenplafond en een gemetselde schouw in Amsterdamse schoolstijl. Waardering Het JACHTHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een bouwtype en bouwstijl; - als voorbeeld uit het oeuvre van de architect J.C. Wentinck; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met de aanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513948
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Ruiterberg: jachthuis in Doorn

De Ruiterberg: tuin- en parkaanleg

Maarsbergseweg 6
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Jan Wilmink uit Amsterdam kocht in 1917 een gebied met 'boschgrond, bewassen met grof dennen..

De Ruiterberg: ijskelder

Maarsbergseweg 6
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving In het bos, links van de oprijlaan, ligt een IJSKELDER uit 1917 bestaande uit een gemetselde rondboog ingangspartij waarvan h..

De Ruiterberg: poortgebouw begraafplaats

Maarsbergseweg 2
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het in 1917 gebouwde POORTGEBOUW op V-vormige plattegrond ligt evenwijdig aan de Maarsbergseweg. Het ontwerp is van architect..

Villa Hoog Zand

Maarsbergseweg 3
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding De villa aan de Maarsbergseweg 3 werd door Gerrit Th. Rietveld in 1939 ontworpen als zomerhuis, maar is thans als permanente woni..

Huis te Maarn: waterput, de zogenaamde "Bentheimer put"

in as achter het landhuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 5 Aan het eind van een zichtas aan de achterzijde van het huis gelegen WATERPUT, de zogenaamde BENTHEIMER PUT..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Ruiterberg: jachthuis in Doorn

Foto's (1)