Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Ruiterberg: poortgebouw begraafplaats in Doorn

Graf Begraafplaats

Maarsbergseweg 2
3941MJ Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1917
Architect: J.C. Wentinck


Beschrijving van De Ruiterberg: poortgebouw begraafplaats

Omschrijving Het in 1917 gebouwde POORTGEBOUW op V-vormige plattegrond ligt evenwijdig aan de Maarsbergseweg. Het ontwerp is van architect J.C. Wentink die voor een sobere traditionele stijl heeft gekozen. Het bakstenen gebouw bestaat uit een toren -op de punt van de V- van twee bouwlagen en een kapverdieping onder met shingles gedekte, deels uitzwenkende zadeldaken. In de gevels vier lettervormige muurankers. De toren ligt in de as van de oprijlaan die naar het huis leidt. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal de torenpartij met op de begane grond een rondboog poortdoorgang, daarboven een twaalfruits schuifvenster met halve luiken en een topvenster; op het dak een dakruiter onder een kort uitzwenkend tentdakje. Boven de doorgang aan de voorzijde is een natuurstenen plaquette gemetseld met de naam van de buitenplaats. De beide vleugels zijn drie travee├źn breed met in het midden de ingangspartij (deur met bovenlicht), die geaccentueerd is door een kleine voorsprong. De voorsprong wordt in het dak door een steekkapje bekroond, waarin een klein ruitvormig licht. Aan weerszijden van de deur een openslaand venster met roeden en luiken. De achtergevels van de vleugels kennen geen bijzondere detaillering; in de zijgevels een zij-ingang, een venster en een topvenster. Aan de achterzijde is het bouwvolume van de toren als topgevel in het gevelvlak opgenomen, waardoor de toren aan deze zijde niet als zodanig herkenbaar is. De boog van de poort is aan deze zijde in de aanzetten verfraaid met eenvoudig, geprofileerd siermetselwerk, boven de poortdoorgang een twaalfruits schuifvenster met halve luiken geflankeerd door een klein venster met ruitvormige roedenverdeling. Rechts van de poort bevindt zich een deur met bovenlicht voorzien van ruitvormige roedenverdeling; links van de poort een rondboog deur. Voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn latere wijzigingen en aanbouwen, interieur. Waardering Het POORTGEBOUW is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een bouwtype en bouwstijl; - als voorbeeld uit het oeuvre van de architect J.C. Wentinck; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met de aanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513945
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Ruiterberg: poortgebouw begraafplaats in Doorn

De Ruiterberg: tuin- en parkaanleg

Maarsbergseweg 6
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Jan Wilmink uit Amsterdam kocht in 1917 een gebied met 'boschgrond, bewassen met grof dennen..

De Ruiterberg: jachthuis

Maarsbergseweg 6
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Aan de westzijde van de geometrische tuin ligt een JACHTHUIS uit 1916 naar ontwerp van J.C. Wentink met ommuurde tuin op het ..

De Ruiterberg: ijskelder

Maarsbergseweg 6
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving In het bos, links van de oprijlaan, ligt een IJSKELDER uit 1917 bestaande uit een gemetselde rondboog ingangspartij waarvan h..

Villa Hoog Zand

Maarsbergseweg 3
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding De villa aan de Maarsbergseweg 3 werd door Gerrit Th. Rietveld in 1939 ontworpen als zomerhuis, maar is thans als permanente woni..

Huis te Maarn: waterput, de zogenaamde "Bentheimer put"

in as achter het landhuis
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving complexonderdeel 5 Aan het eind van een zichtas aan de achterzijde van het huis gelegen WATERPUT, de zogenaamde BENTHEIMER PUT..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)