Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering in Rotterdam

Woonhuis

Westersingel 35
3014GS Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1895
Architect: J. van Gils


Beschrijving van Herenhuis in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering

HERENHUIS in 1895 gebouwd in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering naar ontwerp van de architect J. van Gils. N.B. De achtergevel is gewijzigd in 1950. Omschrijving: Het half vrijstaande herenhuis met een rechthoekige plattegrond is boven een natuurstenen rustica plint opgetrokken in rode baksteen met speklagen en bestaat uit drie verdiepingen en een kapverdieping onder een zadeldak. De (schuif)vensters hebben houten kozijnen. De gevel van de begane grond is bekleed met natuursteen. Tussen de verdiepingen bevinden zich natuurstenen cordonlijsten. Links op de begane grond bevindt zich de geprofileerde houten voordeur met twee kleine vensters en smeedijzeren beslag onder een natuurstenen ezelsrugboog. Rechts van de ingang twee gekoppelde rondboogvensters. Op de eerste verdieping bevindt zich in het midden een natuurstenen erker waarop een decoratief smeedijzeren balkonhek. Onder de vensters van de erker bevinden zich natuurstenen reliëfs. In de buitenste twee hiervan staat de spreuk "oost west" - "thuis best". Aan weerszijden van de erker twee vensters onder twee risalerende ontlastingsbogen, waarbij in de boogvelden schilderingen zijn aangebracht op een gepleisterde ondergrond. Op de tweede verdieping drie vensters, met voor het middelste een balkon. Boven de vensters een risalerend fries van driepas ontlastingsbogen met in de boogvelden van de buitenste vensters nog de oorspronkelijke schilderingen, met wapenschildjes en bloemmotieven. Tussen de ontlastingsbogen bevinden zich decoratief bewerkte muurankers. De kapverdieping, met trapgevel, bevat een drielichtvenster onder driepas rollagen. Het huis is (linksboven de entree) gesigneerd met: "Jac. van Gils, Architect, 1895". In de zijgevel speklagen van gele baksteen en onder de daklijst een geometrische versiering van gele baksteen en een tandlijst. In het interieur zijn van belang de representatieve hal en het trappehuis. Waardering: Herenhuis, ontworpen in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en als onderdeel van de historische straatwand van één van Rotterdams voornaamste singels. Met name ook van belang binnen het oeuvre van de architect J. van Gils. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513941
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering in Rotterdam

Monumentaal herenhuis, met sobere lijstgevels, bestaande uit een rechter gedeelte van vier en een linkergedeelte van drie traveeën. Gebosseerde ben ..

Westersingel 37
Rotterdam
Monumentaal herenhuis, derde kwart 19e eeuw met sobere lijstgevels, bestaande uit een rechter gedeelte van vier en een linkergedeelte van dr..

Deftig herenhuis met hoge, in pleister gebosseerde lijstgevel. Hardstenen onderpui; vensters en bel-etage en verdieping met hoofdgestellen op consoles

Westersingel 41
Rotterdam
Deftig herenhuis met hoge, in pleister gebosseerde lijstgevel, vierde kwart 19e eeuw. Hardstenen onderpui; vensters en bel-etage en verdiepi..

Herenhuis met gepleisterde gevel, versierd met stucwerk

Mauritsweg 47
Rotterdam
Herenhuis met gepleisterde gevel, versierd met stucwerk, derde kwart 19e eeuw.

Herenhuis met bakstenen gevel. Vensteromlijstingen en fries met consoles onder de kroonlijst uitgevoerd in stucwerk en pleister

Mauritsweg 50
Rotterdam
Herenhuis met bakstenen gevel, derde kwart 19e eeuw. Vensteromlijstingen en fries met consoles onder de kroonlijst uitgevoerd in stucwerk en..

Herenhuis met gepleisterde gevel, versierd met stucwerk

Mauritsweg 48
Rotterdam
Herenhuis met gepleisterde gevel, versierd met stucwerk, derde kwart 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Neo-Renaissance stijl met Neo-Gotische detaillering in Rotterdam

Foto's (1)