Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cementsteenfabriek Van Waning en Co in Rotterdam

Gebouw

Nijverheidstraat 53
3071GB Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1898
Architect: J.I. van Waning


Beschrijving van Cementsteenfabriek Van Waning en Co

Inleiding: Voormalig KANTOORPAND van de (inmiddels gesloopte) Rotterdamsche cementsteenfabriek Van Waning & Co, in 1898 gebouwd in Overgangsarchitectuur naar ontwerp van J.I. van Waning. De opdrachtgever was de N.V. Rotterdamsche Cementsteenfabriek, v/h van Waning & co. (vanaf 1909 N.V. Koninklijke Rotterdamsche Betonijzermaatschappij, v/h Van Waning & Co.) Omschrijving: Kantoorpand van twee bouwlagen en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode verblendsteen met rijk gebruik van eigen fabrikaat cementsteen voor plint, vensterlateien, negblokken, hoek-en sluitstenen, balkon, puntgevel en decoratie. Het pand heeft deels een met pannen bedekt zadeldak en deels een met schubvormige leien bedekt afgeplat mansardedak. De deuren en de vensters zijn van hout. Op de begane grond rechts, onder een uitkragend balkon met waterspuwers, het ingangsportaal met twee deuren voorzien van eenvoudige drieledige bovenlichten. Links hiervan drie (schuif)vensters eveneens met drieledige bovenlichten onder ijzeren lateien met rozetten. Op de eerste verdieping boven de ingang een rond uitgebouwd balkon met een decoratieve koepelvormige bekroning, waarin rondom de tekst: VAN WANING & CO (in kleine kapitalen) en eronder, in grote kapitalen, FABRIEK staat te lezen. Links van het balkon twee rechthoekige schuifvensters met drieledige bovenlichten en bakstenen boogstrekken. Hier staat boven in de gevel in cementsteen de tekst ROTTERDAMSCHE CEMENTSTEEN. In de puntgevel een door een halfzuil gekoppeld rechthoekig venster met geheel rondom een iets risalerende vensteromlijsting. In de nok het gekleurde wapen van Koningin Regentes Emma. Op de schouderstukken van de puntgevel cementstenen leeuwtjes met schild. Onder de linker leeuw bevindt zich nog een sierornament. Ter hoogte van het wapen is de puntgevel bezet met dierfiguren. De noordelijke zijgevel is grotendeels beschilderd (zwarte belettering op een witte achtergrond) met de latere naam van de fabriek: n.v Koninklijke Rotterdamsche Betonijzermij. v/h Van Waning en Co. Waardering: Laat negentiende-eeuws kantoorpand van de Koninklijke Rotterdamsche betonijzermaatschappij Van Waning van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde, en tevens van bijzondere bouwhistorische waarde als herinnering aan de vroegste fase van betontoepassing in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513939
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cementsteenfabriek Van Waning en Co in Rotterdam

Voormalig entrepotgebouw 'De Vijf Werelddelen'

Handelsplein 3
Rotterdam
Inleiding: Voormalig ENTREPOTGEBOUW 'De Vijf Werelddelen' in oorsprong bestemd voor de belastingvrije opslag van transitogoederen. Tussen 1..

Watertoren

Watertorenweg 180/2
Rotterdam
WATERTOREN. Naar ontwerp van C.B. van der Tak in eclectische trant, met op Romaanse en oriƫntaalse bouwkunst geinspireerde motieven, gebouw..

Koninginnebrug

Van der Takstraat ong
Rotterdam
Inleiding: Stalen DUBBELE BASCULEBRUG met bijbehorende BRUGWACHTERSHUISJES gebouwd in 1929 over de in 1868 gegraven Koningshaven ter vervan..

Laboratorium

Watertorenweg 160
Rotterdam
Laboratorium. Eenvoudig, uit het eerste kwart dezer eeuw daterend gebouw, bestaande uit een verhoogde middenpartij onder pannen zadeldak en ..

Pompstationgebouw met machinekamer en ketelhuis

Watertorenweg 160
Rotterdam
POMPSTATIONSGEBOUW met machinekamer en ketelhuis. In 1884-88 in eclectische trant gebouwd complex, in 1895 uitgebreid, met twee uitstekende..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cementsteenfabriek Van Waning en Co in Rotterdam

Foto's (3)