Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige gemeentehuis in Diepenheim

Gebouw

Grotestraat 19
7478AA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1881
Architect: Meyer


Beschrijving van Voormalige gemeentehuis

Inleiding Het voormalige GEMEENTEHUIS van Diepenheim is in 1881 - naar ontwerpen van de Goorse architect Meyer - in eclectische stijl gebouwd. Het pand ligt midden in het centrum van de stad. Vanaf de jaren tachtig van deze eeuw heeft het dienst gedaan als onderkomen van de plaatselijke galerie, later is het de zetel van architectenbureau ten Dam. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken, wit gepleisterd, verdiepingloos pand op een grijze plint. Het afgeknotte schilddak is gedekt met grijze muldenpannen. Symmetrische voorgevel (Z) met verhoogd middenrisaliet. Centrale entree in een rondboogportiek met profielomlijsting. Daarboven het gemeentewapen en een ronde wijzerplaat. Het bovenste deel van de risaliet wordt omlijst door lisenen met imposten en is aan de bovenzijde versierd met een rondboogfries. Een torentje van rondbogen met een naald vormt de bekroning. Aan beide zijden van de ingang twee zesruits rondboogvensters met radiale roedenverdeling in de bovenlichten. Onder de vensters is een geprofileerde versiering aangebracht. Aan de bovenzijde worden de vensters met elkaar verbonden door een profiellijst. Onder de dakrand is in relief een brede lijst aangebracht die uit twee lagen bestaat: onder een boogfries, boven een fries van triglyfen en metopen. Dit lijstwerk wordt aan de westgevel voortgezet. In de linker zijgevel (W) drie rondboogvensters, in de rechter zijgevel (O) twee met daarnaast een occulus. Het voormalige gemeentehuis is vóór een bestaand pand geplaatst dat bestaat uit één bouwlaag met een overwelfde kelder en een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak. Dit is aan de rechter zijde nog te zien: het gepleisterde deel gaat over in een uitkragende rode bakstenen muur met een schuifraam. De dakrand van dit deel is lager. In de toren van het gebouw twee klokken, XVIII en 1819 (Gerrit Schimmel). Waardering Voormalig gemeentehuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van het gebouw; - de eclectische bouwstijl met bijzondere detaillering; - de beeldbepalende ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513937
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige gemeentehuis in Diepenheim

Stadsboerderij van het type hallenhuisboerderij

Grotestraat 49
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Stadsboerderij van het type HALLEHUISBOERDERIJ gelegen in het centrum van Diepenheim. Omstreeks 1850 gebouwd. Omschrijving Boer..

Vrijstaand pand met verdieping, gedekt door een omlopend schilddak

Grotestraat 3
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Vrijstaand pand met verdieping, gedekt door een omlopend schilddak. Vijf traveeën brede lijstgevel begrensd door lisenen en horizontaal gel..

Warmelo, toegangshek

Grotestraat 2
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving HEK. Aan de Lochemseweg gelegen uit de tweede helft van de 18de eeuw daterende fraai uitgevoerd smeedijzeren sierhek. Het hek..

Warmelo, dienstwoning

Grotestraat 2
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving DIENSTWONING. In de meest noordelijke hoek van buitenplaats Het Warmelo aan de Grotestraat gelegen dienstwoning. Deze uit ca...

Johanneskerk

Grotestraat 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Ned. Herv. Kerk. Uit 1679 daterende, eenvoudige bakstenen zaalkerk met rechte sluiting; vensters met zandstenen neggen en harnassen. Aan de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige gemeentehuis in Diepenheim