Stadsboerderij van het type hallenhuisboerderij in Diepenheim

Grotestraat 49
7478AB Diepenheim (gemeente Hof van Twente)

Beschrijving van Stadsboerderij van het type hallenhuisboerderij

Inleiding Stadsboerderij van het type HALLEHUISBOERDERIJ gelegen in het centrum van Diepenheim. Omstreeks 1850 gebouwd. Omschrijving Boerderij op een vierkante grondslag, opgetrokken in rode machinale en handgevormde baksteen onder een afgewolfd zadeldak dat met rode oudhollandse pannen gedekt is. De straatzijde van de boerderij (Z) heeft een deur met bovenlicht, een groot venster en twee kleinere, allen voorzien van luiken. De voorgevel wordt beƫindigd door eenvoudige windveren. In de zijgevel (O) bevinden zich twee kleine zesruits vensters. De achterzijde (N) heeft eveneens een deur met bovenlicht en zijlicht en een tweede venster. Ook deze gevel wordt door eenvoudige windveren afgesloten. Het interieur van het boerderijtje bevindt zich nog in oorspronkelijke staat, met onder meer de betegelde schouw, de bedstee en de oude stalgebinten. Waardering Stadsboerderij van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de gaafheid van in- en exterieur - vanwege de beeldbepalende ligging in het centrum van de - als zeldzaam voorbeeld van een gave stadsboerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)