Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, boerderij "Witzand" in Diepenheim

Boerderij

Nijenhuizerlaan 3
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Nijenhuis, boerderij "Witzand"

Omschrijving HALLEHUISBOERDERIJ onder zadeldak met wolfeinden, met rode Hollandse pannen gedekt. Door vergroting van het woonhuisgedeelte is het dak aan de zuidzijde opgewipt. Alle gevels zijn van baksteen. Langs de dakranden houten windveren. In de voorgevel (ZO) is rechts van het midden de voordeur geplaatst onder een tweeruits bovenlicht. Links van het midden een met luiken behangen zesruits schuifvenster. Rechts in de voorgevel een tweeruits schuifvenster met luik, links in het verhoogde geveldeel een vierruits schuifvenster met luiken. De goed zichtbare naad tussen het oudste en het aangebouwde geveldeel volgt de diagonaal van het meest linkse venster. Onder het wolfeind zitten drie muurankers. De linker zijgevel, die alleen vanaf het erf te zien is, is het meest ingrijpend gewijzigd. Hier heeft de stalruimte plaats gemaakt voor een uitbreiding van de keuken. In het verhoogde gedeelte een glasdeur met vierruits venster, met aan weerszijden een achtruits bolkozijn. Rechts nog een vierruits venster. In het lage deel een staldeurtje en een ijzeren stalraam onder segmentboog. In het dakschild zijn twee moderne daklichten aangebracht. In de achtergevel baanderdeuren met aan weerszijden een kleine staldeur, allen onder een korfboog. De aanzet- en sluitstenen van de bogen zijn geaccentueerd. Bij de centrale staldeuren zijn schampstenen geplaatst. In de rechter zijgevel rechts twee ijzeren stalramen met segmentboog en links twee vensters voor het woonhuisgedeelte. In het dakschild twee moderne en drie oudere daklichten. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als voorbeeld van een kleinschalige pachtboerderij, gelegen direct op het terrein van het landgoed. - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het Nijenhuis enerzijds en de andere onderdelen van het erf anderzijds. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513933
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, boerderij "Witzand" in Diepenheim

Nijenhuis, houten schuur bij boerderij "Witzand"

Nijenhuizerlaan 3
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Houten SCHUUR op bakstenen plint/basement onder zadeldak met wolfeinden, met oud Hollandse pannen gedekt. Al het houtwerk is g..

Nijenhuis, noordelijk bouwhuis

Nijenhuizerlaan 5
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 5A Inleiding Bouwhuizen behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ter weerszijden van het voorplein staan rood bakstenen bouwhuiz..

Nijenhuis, zuidelijk bouwhuis

Nijenhuizerlaan 13
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 5B Inleiding Bouwhuizen behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ter weersijden van het voorplein staan rood bakstenen bouwhuize..

Kasteel Nijenhuis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Nijenhuis). De kern van het huidige hoofdgebouw, een rechthoekig bakstenen gebouw van vijf vensteras..

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis, boerderij "Witzand" in Diepenheim