Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kijkover in Diepenheim

Kasteel Buitenplaats

Houboerweg 1
7478RS Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van De Kijkover

Omschrijving LANDHUIS over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen. Het samengestelde schilddak is met riet gedekt. De meerruits vensters in de voorgevel (W) zijn behangen met luiken. De ingang bevindt zich in de risalerende, verhoogde middentravee onder een steekkap. De gevel van de verdieping is beschoten, voorzien van een brede vensterpartij van vier meerruits vensters en van de begane grond gescheiden door een cordonlijst op klossen. Aan weerszijden van de vensterpartij bevinden zich dakkapellen onder lessenaardakjes. In de rechter zijgevel terrasdeuren en op de verdieping twee negenruits vensters. De geveltop met venster is beschoten en wordt aan de onderzijde afgesloten door een cordonlijst op klossen. De achterzijde van het huis heeft op de parterre een erker die bestaat uit zes negenruits vensters. Daarnaast een terrasdeur geflankeerd door twaalfruits vensters. De verdieping heeft een vensterpartij onder een steekkap en daarnaast een langgerekte dakkapel met een lessenaardak. Aan de linkergevel (N) een verdiepingloze uitbouw die als garage en bijkeuken dienst doet. De uitbouw heeft een rieten dak met een halfronde dakkapel en is verder voorzien van een venster aan de voorzijde van het huis en garagedeuren, een deur en een klein raam, aan de zijkant (N). De beschoten geveltop met venster heeft aan de onderzijde een cordonlijst op klossen. Waardering Landhuis van architectuurhistorisch belang vanwege: - de bouwstijl - het gave in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513930
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Kijkover in Diepenheim

De Kijkover, rechthoekige houten garage onder een rieten zadeldak

Houboerweg 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Rechthoekige houten GARAGE onder een rieten zadeldak. De voorgevel bestaat uit een dubbele houten deur met twee drieruits vens..

Viersprong

Lochemseweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
De Viersprong. Aantrekkelijk, enigszins verhoogd terzijde van de grote weg gelegen uitspanning. Langs de halfronde voorzijde van het verdiep..

Warmelo, boerderij met schuur

Stedeke 8
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving BOERDERIJ MET SCHUUR. Op buitenplaats Het Warmelo ten noordwesten van het hoofdhuis gelegen boerderij met bijbehorende schuur..

Huis Diepenheim

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 1 Het huis Diepenheim is half tegen de oude kasteelbelt aangebouwd. Het HOOFDGEBOUW, opgetrokken op rechthoekige gr..

Huis Diepenheim, aanleg

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2 DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van Diepenheim bestaat uit een aantal karakteristieke componenten, te weten de..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Kijkover in Diepenheim