Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koninginnebrug in Rotterdam

Weg En Waterwerk

Van der Takstraat ong
3000AA Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929
Architect: ir. A.H. Rood, in samenwerking met ir. W.G. Witteveen en ir. A van der Steur


Beschrijving van Koninginnebrug

Inleiding: Stalen DUBBELE BASCULEBRUG met bijbehorende BRUGWACHTERSHUISJES gebouwd in 1929 over de in 1868 gegraven Koningshaven ter vervanging van de draaibrug die vanaf 1876 het Noordereiland (Van der Takstraat) met de linker Maasoever (Stieltjesplein) verbond. Deze nieuwe Koninginnebrug is het resultaat van een in 1924 uitgeschreven ideeënprijsvraag, waarvan het bekroonde ontwerp van ir. A.H. Rood, in samenwerking met de Duitse fabrieken Machinefabrik Augsburg-Nürnberg en de Firma Grün & Bilfinger, in 1929 werd gerealiseerd. Bij de uitvoering waren ook de gemeentearchitecten ir. W.G. Witteveen en ir. A van der Steur betrokken. N.B. De brug lag oorspronkelijk in het verlengde van de oude Willemsbrug over de Nieuwe Maas. Met de aanleg van de nieuwe Willemsbrug in 1981 is de situatie gewijzigd en verloor de Van der Takstraat zijn doorgaande verkeersfunctie tussen het centrum en de "Kop van Zuid" (Stieltjesplein). Omschrijving: Dubbele basculebrug met massieve gebogen vakwerkliggers van geklonken staal over een middendoorvaart van 50 meter. Aan weerszijden gemetselde bruggehoofden met gietijzeren lamphouders aan de einden. Ter hoogte van de constructieve brugdelen op de pijlers vier beeldbepalende bedieningsruimten met onbelemmerd uitzicht over water en brugdek. Deze vrijwel ronde gemetselde brugwachtershuisjes zijn voorzien van stalen vensters gevat in teakhouten kozijnen en opvallende kegeldaken met (groen)koperen dakbedekking. Waardering: Koninginnebrug over de Koningshaven destijds de grootste dubbele basculebrug van Europa van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische alsook typologische- en bouwtechnische waarde. Tevens van belang wegens de ensemblewaarde met de ernaast gelegen in 1927 gebouwde spoorbrug De Hef. Verder van stedebouwkundig belang voor de stad- en havenontwikkeling op de linker Maasoever. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513925
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koninginnebrug in Rotterdam

IJzeren hefbrug 'De Hef'

Prins Hendrikkade 58
Rotterdam
Inleiding: IJzeren HEFBRUG als functioneel onderdeel van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht gebouwd tussen 1925 en 1927 ter vervanging van de..

Douanekantoor Vrij Entrepot

Stieltjesstraat 34
Rotterdam
Inleiding: Voormalig DOUANEKANTOOR (tot 1-7-1990 als zodanig in gebruik) behorend tot het erachter gelegen entrepot, gebouwd in 1879 in sob..

Gedenkzuil ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes

Natuurstenen Zuil aan Burg. Hoffmanplein
Rotterdam
Inleiding GEDENKZUIL ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes, architect van de Rotterdamse Handelsvereeniging. In 1884 opgericht in de as va..

Voormalig entrepotgebouw 'De Vijf Werelddelen'

Handelsplein 3
Rotterdam
Inleiding: Voormalig ENTREPOTGEBOUW 'De Vijf Werelddelen' in oorsprong bestemd voor de belastingvrije opslag van transitogoederen. Tussen 1..

Representatief herenhuis in een verfijnde eclectische stijl

Maaskade 85
Rotterdam
Inleiding: Representatief HERENHUIS in 1884 gebouwd in een verfijnde eclectische stijl naar ontwerp van architect W. van der Linden. Omsch..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)