Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Representatief herenhuis in een verfijnde eclectische stijl in Rotterdam

Woonhuis

Maaskade 85
3071NE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1884
Architect: W. van der Linden


Beschrijving van Representatief herenhuis in een verfijnde eclectische stijl

Inleiding: Representatief HERENHUIS in 1884 gebouwd in een verfijnde eclectische stijl naar ontwerp van architect W. van der Linden. Omschrijving: Die vensterassen breed herenhuis van drie bouwlagen en een kapverdieping onder een met leien/zink bedekt schilddak, boven een natuurstenen plint opgetrokken in geheel wit gepleisterde baksteen. Alle vensters - op de eerste en tweede verdieping met rondbogen, op de derde verdieping getoogd - zijn voorzien van houten kozijnen. Cordonlijsten tussen de verdiepingen. Op de eerste verdieping twee vensters met geprofileerde gepleisterde omlijstingen met decoratieve sluitsteen. Geheel links, onder rondboog, de ingang. Het middelste venster wordt geflankeerd door wit gepleisterde gecanneleerde halfzuilen met composiet kapitelen en onderaan een reliƫfband met bloemguirlandes. Geheel links en geheel rechts pilasters. Op de eerste verdieping, in het midden, een dubbele balkondeur die toegang geeft tot een eenvoudig balkon. De geprofileerde omlijstingen van de rondboogvensters zijn bovenin onderbroken door een palmetmotief. Het balkon wordt links en rechts geflankeerd door halfzuilen zoals op de begane grond. Hier dragen deze een architraaf versierd met een bloemguirlande waarboven een gebroken segmentvormig gebroken fronton met guirlande motieven. Geheel links en rechts gedecoreerde pilasters. Op de tweede verdieping een iets risalerende middenpartij. De drie getoogde vensters zijn gevat in geprofileerde omlijstingen met stucwerkdecoraties in de boog. De gevel wordt afgesloten door een brede gedecoreerde kroonlijst gedragen door voluutvormige houten consoles. Op de kapverdieping in het midden een aediculavormige dakkapel met tweelicht rondboogvenster en een palmetmotief bovenin het segmentvormige fronton. Aan weerszijden voluutvormige decoraties en een stenen balustrade. In het interieur zijn, voor zover aanwezig, originele stucplafonds, lambrizeringen, schouwen en deuren van belang. Waardering: Rijk gedecoreerd herenhuis uit het laatste kwart van de negentiende-eeuw van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde, tevens van groot belang wegens situationele en ensemble waarden als beeldbepalend onderdeel van het historisch havenfront aan de noordzijde van het Noordereiland langs de Maas. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513923
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Representatief herenhuis in een verfijnde eclectische stijl in Rotterdam

Gedenkzuil ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes

Natuurstenen Zuil aan Burg. Hoffmanplein
Rotterdam
Inleiding GEDENKZUIL ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes, architect van de Rotterdamse Handelsvereeniging. In 1884 opgericht in de as va..

Kantoorgebouw 'Ooms'

Maaskade 113
Rotterdam
Inleiding: KANTOORPAND in 1915 gebouwd in rijk gedecoreerde overgangsarchitectuur naar ontwerp van de architecten J.H. Roos en W.F. Overeij..

IJzeren hefbrug 'De Hef'

Prins Hendrikkade 58
Rotterdam
Inleiding: IJzeren HEFBRUG als functioneel onderdeel van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht gebouwd tussen 1925 en 1927 ter vervanging van de..

Hulstkamp-gebouw

Maaskade 119
Rotterdam
Inleiding: Voormalige MARGARINE- EN KAASFABRIEK annex KANTOOR en WONING, gebouwd in de jaren 1889-1895 in opdracht van de firma J. Laming &..

Koninginnebrug

Van der Takstraat ong
Rotterdam
Inleiding: Stalen DUBBELE BASCULEBRUG met bijbehorende BRUGWACHTERSHUISJES gebouwd in 1929 over de in 1868 gegraven Koningshaven ter vervan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Representatief herenhuis in een verfijnde eclectische stijl in Rotterdam

Foto's (1)