Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren hefbrug 'De Hef' in Rotterdam

Weg En Waterwerk

Prins Hendrikkade 58
3071KB Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1925-1927
Architect: ir. P. Joosting

(1 recensie)

Beschrijving van IJzeren hefbrug 'De Hef'

Inleiding: IJzeren HEFBRUG als functioneel onderdeel van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht gebouwd tussen 1925 en 1927 ter vervanging van de verouderde en zwaar beschadigde spoordraaibrug uit 1877 over de Koningshaven naar ontwerp van ir. P. Joosting, hoofd van de afdeling Bruggenbouw bij de Nederlandse Spoorwegen. De hoofdconsctructie is uitgevoerd door Gute-Hoffnungshüte uit Oberhausen, met medewerking van de HGB. "De Hef" kreeg, mede door de gelijknamige film die Joris Ivens in 1928 over de Spoorbrug maakte, een sterke symboolfunctie voor de dynamiek van de Rotterdamse haven. N.B. Bij de voltooiing van de spoortunnel in 1993 verloor de hefbrug zijn functie als spoorbrug. Op de noordelijke heftoren bevindt zich thans een radarpost voor het gemeentelijk Havenbedrijf. Omschrijving: Markante hefbrug bestaande uit drie segmentboogvormige vakwerkoverspanningen van geklonken smeedijzer rustend op betonnen met natuursteen beklede pijlers in het water en bruggehoofden aan weerszijden van de Koningshaven. Op de pijlers twee taps toelopende circa 60m hoge heftorens bestaande uit een open ijzerconstructie van vakwerkspanten en liggers. Hiertussen bevindt zich het 52 m lange middensegment van de brug, het zogenaamde val, dat door middel van een beweegbare hefconstructie van wielen, kabels en betonnen contragewichten, kan worden opgeheven tot een hoogte van circa. 45 meter. In de meest zuidelijke toren bevindt zich een twee verdiepingen hoog stalen kraandrijvershuis met aangrenzende machinekamer. Tussen de diagonale liggers van de ijzerconstructie is aan beide zijden een open ijzeren trap aangebracht, naar de uitkijkposten op de torens. Waardering: Uit 1925-27 daterende hefbrug van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde en bouwtechnisch innovatieve waarde als eerste voorbeeld van een a-symmetrisch beweegbare hefbrug in Nederland. Tevens van belang wegens stedenbouwkundige en situationele waarde als herinnering aan het luchtspoor en wegens het karakteristieke beeldbepalende silhouet, zichtbaar in de wijde omtrek van de Koningshaven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513922
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

IJzeren hefbrug 'De Hef'
5
Recensie door: ()
Robuust monument. Na fiasco Rotterdamse Stadsinitiatief (juli 2014), hopen wij dat ons monument voor altijd een monument blijft. Is dat een reeële wens?
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hef (Koningshavenbrug)
De Hef
De Hef
Algemene gegevens
Locatie Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 30′ OL
Overspant Koningshaven
Lengte totaal 79 m
Breedte 11 m
Doorvaarthoogte 46,5 + NAP m
Aantal sporen 2
Langste overspanning 53 m
Beheerder Zuid-Holland
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 513922
Bouw
Opening 1927
Gebruik
Spoorlijn vanaf 1993 niet meer in gebruik (voorheen Spoorlijn Breda - Rotterdam)
Architectuur
Type vakwerkbrug en hefbrug
Architect(en) ir. Pieter Joosting
De Hef (Rotterdam Centrum)
De Hef
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Rotterdam

De Hef is de populaire benaming van de Koningshavenbrug, een sinds 24 september 1993 voor het treinverkeer buiten gebruik gestelde spoorweghefbrug over de Koningshaven in Rotterdam. De brug vormde deel van de spoorlijn Breda - Rotterdam.

Geschiedenis

De Koningshaven scheidt het Noordereiland van de wijk Feijenoord. De brugdelen van de Koningshavenbrug aan de wederzijdse oevers stammen uit 1878. Het middengedeelte was oorspronkelijk een draaibrug. Dit was echter een forse hindernis voor de scheepvaart. In de smalle doorvaart voeren meerdere schepen zich vast, in 1918 voer het Duitse schip Kandelfels tegen de pijler. Dit laatste ongeval gaf de doorslag voor de aanleg van een hefbrug ter vervanging van de draaibrug.

De brug is ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opengesteld op 31 oktober 1927. Deze brug was de eerste van haar soort in West-Europa. Joris Ivens maakte in 1928 een avant-gardistische film over De Hef met als titel De Brug. Onder meer door deze film werd Ivens internationaal bekend. In 2007 schreef Oscar van Dillen zijn String Quartet 2 als muziekstuk bij deze stomme film. Arij de Boode en Pieter van Oudheusden schreven De Hef, biografie van een spoorbrug (1985, met een woord vooraf door Joris Ivens).

Op 14 januari 1933 dook Lou Vlasblom van de hefbrug. Twee weken later sprong Jan Tabbernee vanaf een punt zes meter hoger dan dat van Vlasblom. Tabbernee kwam verkeerd terecht en overleefde de duik niet.

Op 14 mei 1940 raakte tijdens het bombardement op Rotterdam de brug zwaar beschadigd. Om weer treinverkeer mogelijk te maken werd ze als een van de eerste kunstwerken in de vernielde stad hersteld.

Op 10 mei 1978 is de hefbrug aangevaren door de Nedlloyd Bahrein tijdens de eerste vaart vanaf de scheepswerf Van der Giessen-de Noord, waar het schip gebouwd was. Gedurende 14 dagen was het spoorwegverkeer gestremd.

Herbestemming

Na de ingebruikname op 24 september 1993 van de Willemsspoortunnel voor het treinverkeer tussen Centraal Station en station Zuid kon men zich richten op de sloop van het overbodig geworden tracé. Dat bestond uit de twee Maasbruggen De Hef en de Willemsspoorbrug (de andere Maasbrug in het verlengde van De Hef) en het Luchtspoor. Na brede protesten van Rotterdammers werd afgezien van de sloop van De Hef. Deze brug is nu Rijksmonument, een monument ter herinnering aan de plek waar ooit de treinen het centrum van Rotterdam verlieten. De rest van het spoortracé is wel gesloopt.

De zuidelijke toren van de hefbrug dient sinds de plaatsing van een nestkast als broedgelegenheid voor slechtvalken.[1]

Plannen

In 2013 stond de brug centraal in het project De Hef Experience, dat de culturele, architectonische en stedenbouwkundige waarde van de brug onder de aandacht wilde brengen. Tegen de plannen van De Hef Experience werd echter geprotesteerd door een deel van de bevolking van het Noordereiland, waaronder de vereniging Handen af van De Hef.

In oktober 2014 hebben ontwerpbureau KCAP en ingenieursbureau Movares onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een nieuwe tramlijn over De Hef te laten rijden. De geplande derde oeververbinding tussen het Noordereiland en Rotterdam-Zuid - om de route van de Willemsbrug naar de Rosestraat rechtdoor te trekken - zou dan zonder trambaan kunnen.

Renovatie

Op zondag 23 november 2014 werd het middengedeelte van de brug - het val - tijdelijk verwijderd voor groot onderhoud. Het 55 meter lange en 9 meter brede brugdeel werd uitgehesen met behulp van speciale bokken en vervoerd naar de Merwehaven. In 2016 is het val hier opgeknapt. De contragewichten in de torens werden gefixeerd in de hoogste stand. Alle staalkabels zijn verwijderd. De renovatie duurde tot begin 2017 en werd betaald door de gemeente Rotterdam.[2]

De complete brug, bestaande uit twee aanbruggen en twee heftorens werd gestraald en opnieuw geconserveerd. Tevens werden diverse staalreparaties uitgevoerd waarbij onder andere onderdelen opnieuw met klinknagels zijn bevestigd. De combinatie Hegeman Bouw Chemie en VDS Staal- en Machinebouw zijn hoofdaannemer van deze opdracht. Van Ginkel Groep heeft de Hef in zijn geheel (circa 28.000 m²) gestraald en schildersbedrijf N. van der Ham heeft de gehele constructie geschilderd in het originele NS116 mosgroen.

Op 7 februari 2017 werd het val weer teruggeplaatst. De Hef is hiermee weer compleet.[3][4]

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van IJzeren hefbrug 'De Hef' in Rotterdam

Koninginnebrug

Van der Takstraat ong
Rotterdam
Inleiding: Stalen DUBBELE BASCULEBRUG met bijbehorende BRUGWACHTERSHUISJES gebouwd in 1929 over de in 1868 gegraven Koningshaven ter vervan..

Representatief herenhuis in een verfijnde eclectische stijl

Maaskade 85
Rotterdam
Inleiding: Representatief HERENHUIS in 1884 gebouwd in een verfijnde eclectische stijl naar ontwerp van architect W. van der Linden. Omsch..

Gedenkzuil ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes

Natuurstenen Zuil aan Burg. Hoffmanplein
Rotterdam
Inleiding GEDENKZUIL ter nagedachtenis van Th.J. Stieltjes, architect van de Rotterdamse Handelsvereeniging. In 1884 opgericht in de as va..

Douanekantoor Vrij Entrepot

Stieltjesstraat 34
Rotterdam
Inleiding: Voormalig DOUANEKANTOOR (tot 1-7-1990 als zodanig in gebruik) behorend tot het erachter gelegen entrepot, gebouwd in 1879 in sob..

Kantoorgebouw 'Ooms'

Maaskade 113
Rotterdam
Inleiding: KANTOORPAND in 1915 gebouwd in rijk gedecoreerde overgangsarchitectuur naar ontwerp van de architecten J.H. Roos en W.F. Overeij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)