Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis Rozenlust in Rotterdam

Kasteel Buitenplaats

Westzeedijk 110 B
3016AH Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Koetshuis Rozenlust

Inleiding: KOETSHUIS gebouwd circa 1890 in eclectische stijl in de voormalige Muizenpolder en oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats "Rozenlust". Omschrijving: Vrijstaand koetshuis van twee bouwlagen en een kapverdieping, gebouwd op een rechthoekige plattegrond, met een lagere achterbouw van één bouwlaag en een kapverdieping. Het pand is opgetrokken in baksteen en heeft een met pannen gedekt zadeldak met licht overstek en een geprofileerde houten daklijst. De gevels zijn gepleisterd en van blokwerk voorzien. Alle (schuif)vensters (met roedenverdeling) zijn gevat in houten kozijnen, getoogd van vorm en hebben een geprofileerde omlijsting. In de noordelijke kopse gevel bevinden zich op de begane grond de twee grote houten (getoogde) inrijpoorten van het koetshuis. De vloeren hier hebben nog de originele stenen vloeren. De eerste en kapverdieping functioneerden oorspronkelijk als tuinmanswoning. Hier in de gevel respektievelijk drie vensters en twee gekoppelde rondboogvensters met deelzuiltje en een (gesloten) rondlicht. In de oostgevel bevinden zich links de voordeur tot de tuinmanswoning en rechts twee vensters. Boven de voordeur een balkon met ijzeren hekwerk en balkondeur en rechts hiervan twee vensters. In de westgevel op de begane grond beneden links drie vensters en rechts een deur. Op de eerste verdieping drie vensters. Het lagere bouwdeel bevatte oorspronkelijk op de begane grond de stalruimte en onder de kap de hooizolder. In de oostgevel bevond zich oorspronkelijk de grote staldeur, tegenwoordig drie vensters. Op de kapverdieping een dakkapel. In de westgevel op de begane grond links twee vensters en rechts hiervan een deur en een venster. Op de kapverdieping is hier een dakkapel gemaakt conform die in de oostgevel (niet oorspronkelijk). Waardering: Koetshuis in eclectische stijl gebouwd circa 1890, oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats "Rozenlust" van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en beeldbepalende waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513908
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis Rozenlust in Rotterdam

Park 'Schoonoord': boogbrug

Kievitslaan 8
Rotterdam
Omschrijving: Eenvoudige in rode baksteen gemetselde BOOGBRUG tussen de Kievitslaan en het park Schoonoord. De brug heeft één boog in het..

Park 'Schoonoord': park

Kievitslaan 8
Rotterdam
Inleiding: Particulier PARK 'Schoonoord' in oorsprong rond 1860 in een gemengde tuinstijl ontworpen door J.D. Zocher als tuin bij het gelij..

Park 'Schoonoord': tuinmanswoning

Kievitslaan 8
Rotterdam
Omschrijving: Eenvoudige TUINMANSWONING ontworpen in een sobere eclectische stijl, op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in gele IJse..

Park 'Schoonoord': toegangshek

Kievitslaan 8
Rotterdam
Omschrijving: Decoratief gesmeed negentiende-eeuws TOEGANGSHEK, oorspronkelijk behorend bij het landgoed Schoonoord met oprijlaan aan de Pa..

Aaneengesloten halfronde rij van 15 herenhuizen in neo-renaissance stijl

Koningin Emmaplein 3
Rotterdam
Omschrijving: Aaneengesloten halfronde rij van 15 HERENHUIZEN deel uitmakend van het complex Koningin Emmaplein/Westzeedijk. Nummer 1: op ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)